Huisvesting Grootkopgekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de grootkopgekko is een vivarium van 60 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor een paartje. Voor grootkopgekko’s is een hoog vivarium niet nodig omdat grootkopgekko’s terrestrische dieren zijn.

Omgeving en omheining

Voor grootkopgekko’s dient het substraat 3 tot 10 cm diep te zijn. Er kunnen takken worden geplaatst ter decoratie, deze zijn voor grondbewonende soorten als de grootkopgekko niet nodig om te klimmen. Er kunnen wel rotsen geplaatst worden, waarop de grootkopgekko’s kunnen zonnen. De schuilplaatsen kunnen gemaakt worden van rotsen of kurkschors en dienen op flinke afstand van de warmste plek geplaatst te worden. Droogtebestendige planten kunnen geplaatst worden. De planten en de rotsen dienen stevig vast gezet te worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 26°C aan de koele zijde te zijn, en 33°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 24°C zijn. Er moet 12 uur per dag belicht worden.

Het vivarium dient goed geventileerd te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden grootkopgekko’s een winterrust. De gekko’s moeten gedurende 8 tot 9 weken bij 25°C overdag en 20°C ’s nachts gehouden worden. In deze periode dient 7 tot 8 uur per dag belicht te worden.