Huisvesting Vliegende gekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de vliegende gekko is een vivarium van 90 x 40 x 90 cm (l x b x h) nodig voor een paartje van de grotere soorten. Voor vliegende gekko’s is een hoog vivarium nodig zodat deze dieren kunnen klimmen en vliegen.

Omgeving en omheining

Voor vliegende gekko’s is een substraat (bodembedekking) nodig dat vochtvasthoudend is. Dit moet minimaal 5 cm diep zijn. Er kunnen takken en rotsen geplaatst worden. Deze dienen makkelijk uitneembaar te zijn, zodat eieren uit het vivarium gehaald kunnen worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 28°C aan de koele zijde te zijn, en 32°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 21 tot 25°C zijn. Er moet 12 uur per dag belicht worden.

Voor vliegende gekko’s dient een luchtvochtigheidsgraad van 65% behaald te worden. Er dient voor vliegende gekko’s laat in de avond gesproeid te worden. Om schimmelvorming en rotting te voorkomen dient het vivarium goed geventileerd te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

Vliegende gekko’s hoeven geen winterrust te houden.