Huisvesting Panterschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de panterschildpad is een vivarium van 250 x 250 x 70 cm (l x b x h) nodig voor een paartje, die binnenshuis gehouden worden. Een buitenverblijf kan gebruikt worden, als het klimaat dat toestaat. Bij koel weer dienen de schildpadden binnen gebracht te worden, naar een verwarmd vertrek.

Omgeving en omheining

Het substraat (bodembedekking) moet bestaan uit droog, stofvrij zand en moet 10 tot 15 cm diep zijn. Er moeten verscheidene schuilplaatsen van steen of hout aanwezig zijn, en een kleine waterkom. De omgeving moet droog gehouden worden en er moet geventileerd worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur moet voor een binnenverblijf 28°C aan de koele zijde zijn en 35°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet het verblijf tussen 18 en 20°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden.

Er moeten daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden panterschildpadden een winterrust. De dieren kunnen gehouden worden bij een maximum temperatuur van 25°C overdag. In deze periode is het belangrijk de belichtingsduur de verlagen van 14 naar 10 uur per dag. Houd de panterschildpadden op deze manier 7 tot 8 weken in winterrust.