Huisvesting Muskusschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de muskusschildpad is een aquarium van 120 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor volwassen dieren, die binnenshuis gehouden worden. Een buitenverblijf is voor muskusschildpadden beter. Het buitenverblijf moet een vijver hebben van minimaal 75 x 40 cm, met een waterdiepte van 15 cm. Het is belangrijk de dieren te voorzien van een landgedeelte.

Omgeving en omheining

Om hygiënische redenen is een substraat (de bodembedekking) niet nodig voor muskusschildpadden, in het buitenverblijf kan aarde gebruikt worden op het landgedeelte. De muskusschildpad leeft hoofdzakelijk aquatisch (in het water), het watergedeelte in het aquarium moet dan ook 13 cm diep zijn. Er moet ook een landgedeelte zijn. In het water moet ook een rots aanwezig zijn, zodat de dieren uit het water kunnen klimmen.

Onderhoud en verzorging

De watertemperatuur moet voor een binnenaquarium tussen 26 en 29°C overdag zijn, en ’s nachts 15 tot 18°C.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen aan te bieden.

Het water moet ververst worden. Dit kan gedaan worden met een filtersysteem. Schildpadden houden niet van sterk bewegend water, het filter mag dus niet zorgen voor sterke waterbewegingen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden muskusschildpadden een winterrust. De schildpadden moeten gedurende 8 tot 12 weken bij 7 tot 10°C in water of in een doos met vochtige bladeren en mos gehouden worden. De muskusschildpad kan buiten overwinteren, maar wanneer zware vorst verwacht wordt, is het verstandiger de dieren onder te brengen in een doos met vochtige bladeren en mos.