Huisvesting Spaanse Ribbensalamander

Maten en vloeroppervlakte

Voor de Spaanse ribbensalamander is een vivarium van 90 x 40 x 45 cm (l x b x h) groot genoeg voor 1 volwassen paartje. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn.

Omgeving en omheining

Het substraat (de bodembedekking) op het landgedeelte moet bestaan uit aarde, afgedekt met mos. Het substraat in het watergedeelte moet bestaan uit een laag aquariumgrind.

Voor de Spaanse ribbensalamander moet het vivarium ingericht worden met schuilplaatsen van kurkschors en eventueel ook planten op het landgedeelte. Verder moet er een watergedeelte zijn van 10 cm diep, met daarin waterplanten.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur in het vivarium voor de Spaanse ribbensalamander moet overdag tussen 17 en 22°C zijn en ’s avonds 15°C. Er moet 14 uur per dag belicht worden.

In de koelere winterperiode houden Spaanse ribbensalamanders een winterslaap. Er moet een normale belichting zijn, gedurende de tijd dat het buiten licht is. Gedurende 3 tot 6 weken moet de temperatuur verlaagd worden naar 7 tot 10°C. Hierna moet de temperatuur geleidelijk teruggebracht worden tot 20°C.