Huisvesting Vuursalamander

Maten en vloeroppervlakte

Voor de vuursalamander is een vivarium van 90 x 40 x 40 cm (l x b x h) groot genoeg voor 6 exemplaren. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn.

Omgeving en omheining

Het substraat (de bodembedekking) op het landgedeelte moet vocht vasthoudend zijn en afgedekt met mos. Het substraat in het watergedeelte moet bestaan uit een laag aquariumgrind.

Voor de vuursalamander moet het vivarium ingericht worden met schuilplaatsen van kurkschors en eventueel ook planten op het landgedeelte. Verder moet er een watergedeelte zijn van 3,5 cm diep, met een boven water oplopende oever.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur in het vivarium voor de vuursalamander moet overdag tussen 20 en 22°C zijn en ’s avonds minimaal 10°C. Er hoeft niet belicht te worden in het vivarium van de vuursalamander. De vochtgraad moet 70% zijn, dit kan behaald worden door te sproeien.

In de koelere winterperiode houden vuursalamanders een winterslaap. Gedurende 12 tot 16 weken overwinteren vuursalamanders bij 5 tot 8°C. In deze periode moet er belichting zijn wanneer het licht is.