Huisvesting Hamster

Omheining

Syrische hamsters kunnen zowel in een traliekooi als in een glazen bak gehuisvest worden. Een geschikte hamsterkooi heeft horizontale spijlen, zodat de dieren kunnen klimmen. Een traliekooi biedt goede ventilatie. De bodembak dient hoog genoeg te zijn om rommel naast de kooi te voorkomen. Een glazen bak als hamsterverblijf voorkomt deze rommel. Het nadeel is echter dat de ventilatie minder goed is en op warme dagen kan de temperatuur achter het glas hoog oplopen.

Vloer

Als bodembedekking zijn houtkrullen het meest geschikt. Deze nemen veel vocht op. Syrische hamsters zijn zindelijke dieren die meestal één of twee hoekjes in het verblijf uitkiezen als toilethoek. Leg in deze hoek wat kattenbakvulling. Gebruik wel kattenbakkorrels die niet stuiven. Ook dient er altijd voldoende nestmateriaal in het verblijf aanwezig te zijn, zoals hooi en stukjes (inktvrij) papier. Hier maakt de Syrische hamster een holletje van.

Onderhoud en Verzorging

Maak het verblijf een keer per Het verblijf dient één keer per week helemaal schoongemaakt te worden. Was dan ook het voerbakje en de waterfles af. De toilethoek dient wat vaker schoongemaakt te worden, ongeveer één keer in de twee tot drie dagen. Het drinkwater dient dagelijks ververst te worden. Ook etensresten die kunnen bederven, zoals stukjes groente, dienen dagelijks weggehaald te worden. Syrische hamsters bewaren vaak voedsel in hun nest. Contoleer daarom regelmatig het nest en verwijder de etensresten die kunnen bederven. Kijk ook of er voldoende knaag- en nestmateriaal aanwezig is in het verblijf en vul dit eventueel aan als dat nodig is. De nagels kunnen te lang worden. Deze kunnen dan met een kleine nageltang kortgeknipt worden.

Omgeving

De plaats waar de hamsterkooi komt te staan, dient zorgvuldig gekozen te worden. Een goed hamsterverblijf dient allereerst droog en tochtvrij te zijn, maar een goede ventilatie is heel belangrijk. Grote temperatuursverschillen, volle zon en droge verwarmingslucht zijn niet goed voor de hamster. Een goede plaats voor het verblijf is de woonkamer of kinderkamer. Zorg ervoor dat het verblijf niet in de zon, niet op de toch en het liefst niet op de grond staat, maar op een (laag) kastje of tafeltje. De optimale omgevingstemperatuur bedraagt 20-24°C bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 50 tot 60%.

Maten

De minimale afmetingen voor het verblijf van één Syrische hamster zijn 60 x 30 x 30 cm (l x b x h). De minimale grondoppervlakte is 180 cm2 voor een Syrische hamster. Voor een vrouwtje met jongen dient de oppervlakte minstens 650 cm2 te zijn.