Huisvesting Dwerghamster

Omheining

Dwerghamsters kunnen zowel in een traliekooi als in een glazen bak gehuisvest worden. Een geschikte hamsterkooi heeft horizontale spijlen, zodat de dieren kunnen klimmen. Kijk wel uit dat de afstand tussen de tralies niet te groot is, anders kunnen de hamsters ontsnappen. Een muizenkooi is daarom erg geschikt. Bij deze kooi staan de spijlen dichter op elkaar dan bij een hamsterkooi (welke meestal gebruikt wordt voor de huisvesting van goudhamsters/Syrische hamsters). Een traliekooi biedt goede ventilatie. De bodembak dient wel hoog genoeg te zijn, dit voorkomt dat er veel rommel naast de kooi komt te liggen. Een glazen bak als hamsterverblijf voorkomt dit probleem, maar heeft als nadeel dat de ventilatie minder goed is en op warme dagen kan de temperatuur achter het glas hoog oplopen.

Vloer

Als bodembedekking zijn houtkrullen het meest geschikt. Deze nemen veel vocht op. Hamsters zijn zindelijke dieren die meestal één of twee hoekjes in het verblijf uitkiezen als toilethoek. Leg in deze hoek wat kattenbakvulling. Gebruik wel kattenbakkorrels die niet stuiven. Ook dient er altijd voldoende nestmateriaal in het verblijf aanwezig te zijn, zoals hooi en stukjes (inktvrij) papier. Hier maakt de dwerghamster een holletje van.

Onderhoud en Verzorging

Het verblijf dient één keer per week helemaal schoongemaakt te worden. Hebben de dieren veel ruimte tot hun beschikking, dan kan het verblijf eens per twee weken schoongemaakt worden. De toilethoek dient vaker schoongemaakt te worden, ongeveer één keer in de twee tot drie dagen. Het drinkwater dient dagelijks ververst te worden. Ook etensresten die kunnen bederven, zoals stukjes groente, dienen dagelijks weggehaald te worden. Dwerghamsters bewaren soms voedsel in hun nest. Contoleer daarom regelmatig het nest en verwijder de etensresten.

Omgeving

De plaats waar de hamsterkooi komt te staan, dient zorgvuldig gekozen te worden. Een goed hamsterverblijf dient allereerst droog en tochtvrij te zijn, maar dient wel een goede ventilatie te hebben. Grote temperatuursverschillen, volle zon en droge verwarmingslucht zijn niet goed voor de hamster. Meestal wordt het verblijf in de woonkamer of kinderkamer gezet, niet in de zon, niet op de toch en het liefst niet op de grond, maar op een (laag) kastje of tafeltje. De optimale omgevingstemperatuur bedraagt 18 tot 21°C bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 40 tot 60%.

Maten

Minimale afmetingen voor het verblijf van twee tot vier dwerghamsters zijn 60 x 40 x 30 cm (l x b x h), met uitzondering van de Chinese dwerghamster. Deze kan het beste alleen gehouden worden. De minimale afmetingen van het verblijf van een Chinese dwerghamster zijn 50 x 30 x 30 cm (l x b x h).