Handling Brandgans

Vangen/ fixeren

Brandganzen dienen bij voorkeur met een stevig net gevangen te worden, waarvan de steel lang genoeg is om een korte afstand te overbruggen. Netten om vissen mee te vangen zijn ongeschikt voor het vangen van watervogels, want die scheuren of breken snel. Het net zelf dient diep genoeg te zijn, zodat het geheel een halve slag gedraaid kan worden als de vogel erin zit. Daarvoor dient het net groot genoeg te zijn. Door het draaien van het net kan de vogel veel moeilijker eruit ontsnappen. Anders kruipt de vogel snel omhoog het net uit.
Het vangen van watervogels is voor alle dieren uit de omgeving een stressvolle situatie. Als één dier gevangen wordt, zullen alle andere vogels ook gestresst raken. Het is daarom belangrijk dat een vogel snel gevangen wordt.

Het vasthouden van de vogel dient op een goede manier te gebeuren. De vogel mag niet ontsnappen en zich niet verwonden. Ganzen kunnen bij de vleugels vastgepakt worden. Een methode is om een gans op te pakken door een arm om de vleugel te houden en de hand op de buik te plaatsen. Met de andere hand worden de poten vast gehouden.

Transport

Brandganzen kunnen worden vervoerd in een kist of een stevige kartonnen doos. Een goede afmeting is 40 bij 30 centimeter en 30 centimeter hoog.