Handling Zwarthalszwaan

Vangen/ fixeren

Zwarthalszwanen dienen bij voorkeur met een stevig net gevangen te worden, waarvan de steel lang genoeg is om een korte afstand te overbruggen. Netten om vissen mee te vangen zijn ongeschikt voor het vangen van watervogels, want die scheuren of breken snel. Het net zelf dient diep genoeg te zijn, zodat het geheel een halve slag gedraaid kan worden als de vogel erin zit. Daarvoor dient het net groot genoeg te zijn. Door het draaien van het net kan de vogel veel moeilijker eruit ontsnappen. Anders kruipt de vogel snel omhoog het net uit.
Het vangen van watervogels is voor alle dieren uit de omgeving een stressvolle situatie. Als één dier gevangen wordt, zullen alle andere vogels ook gestresst raken. Het is daarom belangrijk dat een vogel snel gevangen wordt.

Het vasthouden van de vogel dient op een goede manier te gebeuren. De vogel mag niet ontsnappen en zich niet verwonden. Zwanen kunnen bij de vleugels vastgepakt worden. Een methode is om een zwaan op te pakken door een arm om de vleugel te houden en de hand op de buik te plaatsen. Met de andere hand worden de poten vast gehouden. De nek van de zwaan zit achter de rug van de verzorger.

Transport

Om zwanen te vervoeren, zijn speciale tassen ontworpen, waar de dieren op hun kop en nek na, helemaal in passen. Ook kunnen zwarthalszwanen worden vervoerd in een kist of een stevige kartonnen doos. Een goede afmeting is 80 bij 40 centimeter en 40 centimeter hoog.