Handling Nandoe

Vangen/ fixeren

Een nandoe die gevangen gaat worden, dient eerst in een kleine ruimte gedreven te worden. Een nandoe dient vastgepakt te worden bij de basis van de vleugels. Het dier wordt gestuurd naar de nieuwe bestemming, de transportwagen of de vervoerskist. De nandoe loopt dus zelf. De verzorger dient er rekening mee te houden dat nandoes kunnen trappen met hun poten.

Transport

Nandoes kunnen worden vervoerd in een transportkist of een veetransportwagen. Als de dieren soortgenoten kunnen zien tijdens het transport, blijven de vogels meestal rustiger en vertonen de dieren minder stress. Nandoes kunnen beter niet samen in één ruimte vervoerd worden. Indien een nandoe gaat zitten, bestaat de kans dat over elkaar heen gelopen wordt. Een transportkist waar een volwassen nandoe in gaat kan het beste niet te groot zijn. Dan bestaat de kans dat de dieren zichzelf verwonden. Het bodemoppervlak dient ongeveer een vierkante meter te zijn. Een transportkist dient van stevig materiaal te zijn gemaakt, zoals dik hout of metaal, anders kunnen de nandoes met hun poten door de doos slaan. Zelfs voor jonge nandoes is een sterke kartonnen doos niet sterk genoeg.
Nandoes dienen zo snel mogelijk vervoerd te worden. Tijdens het transport hoeven nandoes niets te eten of te drinken. Daar kunnen nandoes tegen en meestal hebben de vogels daar ook geen behoefte aan.