Handling

Vangen/fixeren

Een egel kun je het beste oppakken met dikke handschoenen of andere handbescherming. Een egel rolt zich op in geval van angst en zorgt er op die manier voor dat hij een bal met stekels wordt.

Transport

Omdat egels beschermde dieren zijn mogen ze niet verstoord en gehouden worden. Een zieke of gewonde egel of een nest verlaten jongen moet uiteraard wel geholpen worden. Neem hiervoor contact op met een gespecialiseerde egelopvang en/of de dierenambulance. Zij weten ook het best hoe de egel getransporteerd moet worden.

Wanneer een egel in echte nood is kan deze voorzichtig opgepakt worden en in een afgesloten doos of bak geplaatst worden. Deze bak moet uiteraard wel ventilatiegaatjes hebben. De egel moet verder met rust gelaten worden om stress te beperken. Wanneer de egel erg koud aanvoelt kan er een warm water kruik, gewikkeld in een handdoek, bij de egel gelegd worden.

Veiligheid

Egels hebben scherpe tanden en sterke kaken. Ze kunnen dus hard bijten. Je zult ze niet vaak tegenkomen want de meeste egels rollen zich op zodra je in de buurt komt. Wanneer ze geen andere mogelijkheid hebben om zich te verdedigen zullen ze bijten.