Handling Cairns regenboogvis

Vangen/ fixeren

Om te voorkomen dat de slijmlaag van de vis beschadigd dient men de cairns regenboogvis niet te hanteren met de handen maar met een netje. Een beschadiging van de slijmlaag kan fataal worden voor een vis. Om de slijmlaag van de vis niet te beschadigen dient men de cairns regenboogvis te vangen m.b.v. een netje.

Transport

Vissen raken erg gestresst tijdens transport. Voorgeschreven is dat een vis vervoerd dient te worden in een plastic zak speciaal voor dit transport. Deze zak dient 1/3 deel water en 2/3 delen zuurstof te bevatten. Als de vis in het water in de zak zit, wordt de zak luchtdicht afgesloten door de zak dicht te draaien af te sluiten met een elastiekje of rekkertje. Probeer de zak zo bol mogelijk te maken; hoe meer spanning op de zak staat des te meer zuurstof zit er in de zak. Maak bij langdurig transport de zak af en toe open en sluit hem weer af. Zo komt er weer vers zuurstof in het water. Vervoer de goudvis niet in een emmer met water. Het water gaat klotsen, koelt te veel af en de vis kan uit de emmer springen.

Bij het ter water laten van de vissen moet de plasticzak geopend worden en een uur in het aquarium drijven. Op deze manier kunnen de vissen aan de temperatuur wennen. Vissen zijn koudbloedige dieren en kunnen hun lichaamstemperatuur niet aanpassen aan hun omgevingstemperatuur. Als ze niet aan de temperatuur wennen komen ze in een temperatuurshock en daar zullen ze aan overlijden. Zorg dat het water in de plasticzak en het water van het aquarium langzaam mengt. De cairns regenboogvis is extra gevoelig voor omgevingsveranderingen en raakt snel in shock. Het is daarom juist voor deze vis heel belangrijk dat aan de bovenstaande regels gehouden wordt. 8 16

Veiligheid

Cairns regenboogvissen zijn ongevaarlijk voor mensen. Het is mogelijk om je hand in het water te steken om het aquarium schoon te maken. Ze kunnen niet bijten en zijn niet giftig.