Handling Ara

Algemeen

Als je je ara probeert tam te maken,doe dit dan met heel veel geduld en blijf altijd rustig. Probeer steeds dichter bij hem in de buurt te komen zonder dat hij hiervan schrikt, koop hem om met iets dat de papegaai lekker vindt. De papegaai leert dan dat hem niets kwaads overkomt als een mens hem benadert. Als u zover bent laat hem dan aan uw hand wennen door hem lekkers uit uw hand te laten eten eerst door de tralies en daarna in de kooi. Uiteindelijk zal hij op je arm/ schouder gaan zitten
Bij schuwe papegaaien kan het soms lang duren maar blijf volhouden want dan zal je zijn vertrouwen winnen.

Vangen/ fixeren

Soms moet er een ara gevangen en vastgehouden worden. Met handdoek zijn ‘kaken’ beetpakken om zijn snavel te inmobiliseren en met de andere hand zijn poten/staart is dan de beste manier.

Transport

Veiligheid

  • Een Ara kan met zijn flink uitgedoste snavel, met één houw een bezemsteel doorhakken, pas dus op voor zijn snavel, want ook van je vinger blijft niet veel over als een ara er een hap uitneemt.


  • Als je je vogel los in huis laat vliegen bedenk dan dat uw vogel geen glas ziet en bedek dan al je ramen met lamellen of doe de gordijnen even dicht.