Gezondheid Dwergeit

gezondheid en verzorging

Algemene gezondheid
Een gezonde dwerggeit is trots en alert. De oren zijn voortdurend in beweging en nemen elk geluid waar. De vacht is mooi glanzend.
In de verharingsperiode (voor- en najaar) kan de vacht doffer en pluiziger worden. Om het verharen gemakkelijker te laten verlopen kan men borstels plaatsen tegen de zijkant van het hok binnen of buiten om zich tegen te schuren.

Hoefverzorging
De hoeven van dwerggeiten groeien net als onze nagels. Ze moeten ook bijgeknipt worden. Dit moet elke drie maanden. De hoeven moeten bijgeknipt worden met een speciale schaar die te koop is in de dierenwinkel. Als de hoeven niet geknipt worden zal het de geit kreupel worden.

Ziekte

Zere bekjes
Zere bekjes is een zeer besmettelijke virusinfectie bij de bek en de uier. Lammeren zijn zeer gevoelig voor deze infectie omdat ze nog geen weerstand hebben. Het gaat vanzelf over. Zere bekjes is ook besmettelijk voor mensen

Scrapie
Scrapie is een prionziekte en lijk op BSE bij koeien. De lammeren blijven achter in de groei of sterven. De veearts kan scrapie constateren door middel van bloedonderzoek.