Gezondheid Ara

Algemeen

Een gezonde ara is levendig en heeft belangstelling voor zijn omgeving
Hij zit ook goed en glad in de veren en mist geen nagels of tenen.
Hij kijkt helder uit de ogen, deze mogen niet vochtig zijn.
Hij moet ook een vaste ontlasting hebben. De neusgaten moeten open zijn en droog, en hij moet ook tussen de poten een mooie droge bevedering hebben.

Ziekten

 • Verkoudheid:

 • Kouvatten kan iedere papegaai, zeker in ons wisselvallige klimaat; een slijmerige vochtafschijding komt dan uit de neusgaten. Zacht antiseptische druppels in de neusgaten druppelen, vogel warm plaatsen (26°C. of hoger en constant enige dagen lang) Vitamine A opvoeren met behulp van ’Biogena’ conditievoer, waarop de meeste papegaaien verzot zijn, het mag ook dagelijks in een snoepbakje worden voorgezet. Zware verkoudheid; is te bestrijden met het indruppelen van antibiotica in de neusgaten, nadat ze zijn gereinigd. Deze behandeling duurt een week en wordt dagelijks verricht.

 • Hartverlamming, aderverkalking, hersenbloeding:

 • Papegaaien die ondoelmatig en te vethoudend of te eiwithoudend worden gevoerd, worden veel te vet; deze vogels sterven dikwijls aan een hartverlamming, plotseling! Zeer oude exemplaren, die indien zij spreken langzamerhand hun imitatie vermogen en combineringsgave kwijtraken lijden aan aderverkalking. Een hersenbloeding treedt plotseling en zeer onverwacht op. In alle gevallen is redding niet mogenlijk, en zal de vogel sterven.
  Remedie : Goede voeding, fruit, en veel beweging (op de klimboom) en laat de Ara lopen, dit is ook goed voor de Ara.

 • Voedselvergiftiging:

 • Verhoogde dorst, overgeven, waterige ontlasting zijn de symptomen van het eten van verkeerd voedsel. Vogel warm zetten, niets te eten verstrekken gedurende 24 uur en door het drinkwater zuiveringszout. In ernstige gevallen aureomycine, of terramicine 50 milligram in het drinkwater gedurende 4 - 5 dagen.

 • Spoelwormen:

 • Papegaaienbezitten meer spoelwormen dan menigeen denkt. Deze zijn af te drijven met wormtabletten, zoals deze ook voor duiven met succes worden gebruikt. 1 tablet per vogel is voldoende; het opsteken in de snavel vereist de nodige handigheid. Toch is het noodzakelijk iedere nieuw gekochte papegaai een wormkuur te laten ondergaan, want wormen kunnen geweldige schade aanrichten aan de organen van de vogel.

 • Papegaaienziekte.