Gezondheid Duif

Algemeen

Bij de duif komen een aantal parasieten voor die zich op de huid en tussen de veren van de duif op hun gemak voelen. Het schadelijke effect van dit ongedierte wisselt per soort en is ook niet altijd even duidelijk. Wat ze in ieder geval onder de duiven teweeg brengen is onrust. De duiven moeten regelmatig worden gecontroleerd, zeker voordat ze naar de tentoonstelling gaan.
Enkele veel voorkomende parasieten zijn de lange veerluis, de kleine veerluis en de schachtmijt. De lange veerluis zit tussen de vlaggen van de veren en wordt vooral gevonden als de duif een ziekte onder de leden heeft. De kleine veerluis wordt vooral op de rug,de nek en op de stuit gevonden.Deze luis zuigt geen bloed zoals wel werd aangenomen. De schachtmijten zitten tegen de schacht van de veer waardoor de veren kunnen uitvallen. Tegen dit soort parasieten is in de dierenspeciaalzaak een spray verkrijgbaar.

Bij sommige sierduiven komt het voor dat de nagels te lang worden. Ze kunnen dan minder goed staan en soms niet meer over de grond lopen. Controle van de duiven is daarom noodzakelijk, zeker voordat ze naar een tentoonstelling gaan. Als de nagels te lang zijn,moeten ze geknipt worden. Knip ze niet korter dan ongeveer 1cm, omdat in dit gedeelte van de nagel is waarin de bloedvaten en zenuwen zitten.

Wedstrijdduiven moeten verplicht jaarlijks tegen paramyxo geënt worden. Sinds enige jaren MOET dat door een dierenarts gedaan worden. Ook voor andere duiven is een jaarlijkse vaccinatie verstandig.
Bij de volgende ziekteverschijnselen is het belangrijk advies aan een dierenarts te vragen: slecht eten, bol zitten, vermageren, kale plekken, overmatig plukken en krabben, dunne en vreemd gekleurde uitwerpselen, lusteloosheid. Wedstrijdduiven komen nog wel eens tijdens hun vlucht bij een dierenarts terecht met uitputtingsverschijnselen, gebroken vleugel of gebroken poot. Aan de hand van het ringetje spoort men dan de eigenaar op.
Indien men met een zieke duif naar de dierenarts gaat, neem dan zo mogelijk wat ontlasting mee.

Ziekten

Veel voorkomende ziekten bij duiven zijn:
  • Het Geel

  • Coccodiose

  • Paramyxo

  • Pokken

  • Paratyfus