Gedrag Zwarte wouw

Basis gedrag

De zwarte wouw leeft meestal in kleine groepjes en is een liefhebber van water. Hij is dan ook aan vis als voedsel gebonden. Vliegend zoekt hij het watervlak af maar ook het aangrenzende vrije veld, waar hij zich met een plotselinge wending op zijn prooi stort. Hij vangt ook vliegende insecten en verorbert ze in de lucht. Dikwijls ontfutselt hij andere roofvogels en reigers hun buit door hen net zo lang lastig te vallen tot zij hun prooi loslaten of zelfs uitbraken.
In de lucht lijkt de vogel zwartachtig. De staart is zwak gevorkt. Wanneer de wouw een gespreide staart heeft, bijvoorbeeld tijdens het zweefvliegen, is dit nauwelijks waarneembaar en lijkt de staart meer hoekig. De staart is kort. Bij glij- en zweefvliegen zijn de vleugels altijd gehoekt. Het handgedeelte wordt lager dan het horizontale vlak gehouden. De kop is naar beneden gericht zodat de ogen georiënteerd zijn op de bodem.

Groepsveranderingen

Wanneer een verandering in de groep moet optreden, dient men het dier eerst te introduceren bij de bestaande groep. Wanneer de nieuweling is losgelaten dient men goed te observeren. Er kan dan snel genoeg gezien worden of het dier geaccepteerd wordt af wordt afgewezen door agressiviteit van de anderen.

Delen met andere diersoorten