Voortplanting Kwartel

Koppelen

Kwartels zijn op 1 jarige leeftijd al geslachtsrijp, hierna zullen zij zeker overgaan tot eiafzetting.
De meeste kwartels worden kunstmatig uitgebroed. Natuurbroed komt nog maar weinig voor bij de kwartels. Wanneer men over een rustige voliáre beschikt die voldoende beschutting biedt wil het nog wel een enkele keer voorkomen dat de kwartel zelf gaat broeden. Of men de haan er dan bij kan laten lopen ligt aan het koppel (paar). Men moet de gedragingen van de haan dan in de gaten houden. Wanneer de haan de kuikens niet accepteert dan dient deze apart gezet te worden.

Broed

Kwartels leggen bijna het gehele jaar eieren. Ze zullen het nest bijna niet bekleden met plantaardige materialen, doorgaans leggen kwartels om de dag een ei meestal in de namiddag of in het begin van de avond. Als het legsel compleet is (kan per soort verschillen) gaat de hen over tot broeden. De broedtijd van de kwartel kan variëren tussen de 16 en 25 dagen. De Japanse kwartel kan wel 250 eieren per jaar leggen. De hen neemt de gehele legperiode de broedzorg op zich. De eitjes zijn overigens zeer smakelijk.

Geboorte

Als de jongen uitkomen zijn ze niet groter dan een bromvlieg en ze lopen direct mee met de moeder en pikken mee het eten van de grond. Veel kuikentjes sterven ook snel omdat ze te ver weg lopen van de moeder of omdat ze verdrinken.

Zorg voor de jongen

Als je kwartels in een kooi kweekt kan je ze beter in een apart hokje zetten dat afgemaakt is met gaas zodat ze niet weg kunnen. Als voedsel voor deze kuikens geef je dan het best verse mierpoppen, stukjes meelwormen, stukjes hard gekookt ei en groenvoer. Ook een laag kommetje water met wat knikkers in wordt aanbevolen. De kuikens kunnen na 4 weken al voor zichzelf zorgen en na 2 maanden zijn ze al volgroeid. Na de opfok periode, als de kuikens volwassen zijn, gaan de kwartels groepen vormen die uit meerdere families bestaan. Deze groepen zullen tot aan het volgende broedperiode bij elkaar blijven.