Huisvesting Mediterane landschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor mediterrane landschildpadden is een vivarium van 250 x 250 x 70 cm (l x b x h) nodig voor een paartje, die binnenshuis gehouden worden. Volwassen dieren kunnen beter buitenshuis gehouden worden, als het klimaat dit toestaat.

Omgeving en omheining

Het substraat (bodembedekking) moet bestaan uit droog, stofvrij zand en moet 10 tot 15 cm diep zijn. Er moet voor de schildpadden ook plaats zijn om de eieren af te zetten. Op deze plaats moet het substraat minimaal 30 cm diep zijn. Er moeten verscheidene schuilplaatsen van steen of hout aanwezig zijn, en een kleine waterkom. De omgeving moet droog gehouden worden en er moet geventileerd worden. Mediterrane landschildpadden kunnen slecht tegen een hoge luchtvochtigheidsgraad.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur moet voor een binnenverblijf 20 tot 26°C aan de koele zijde zijn en 35°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet het verblijf tussen 10 en 15°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden.

Er moeten daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden mediterrane landschildpadden een winterrust. De dieren kunnen gehouden worden bij een maximum temperatuur van 5 tot 6°C. de dieren graven zich voor 8 tot 12 weken in.