Gedrag Boeroendoek

Basisgedrag

Boeroendoeks zijn overdag actief. In de natuur houden deze dieren een winterslaap. Boeroendoeks die buiten gehuisvest worden zullen ook een winterslaap houden, maar in een verwarmde huiskamer hebben de dieren hier geen behoefte aan. Boeroendoeks zijn solitair levende dieren die elkaars gezelschap uitsluitend in de paartijd opzoeken.

Groepsveranderingen

Boeroendoeks zijn solitair levende dieren en zoeken uitsluitend elkaars gezelschap op in de paartijd. Het is daarom niet eenvoudig om de dieren in hetzelfde verblijf te huisvesten. Boeroendoeks zijn onverdraagzaam ten opzichte van elkaar en er kunnen hevige gevechten ontstaan, zeker als het verblijf te klein voor ze is. In de vrije natuur leven ze wel bij elkaar in de buurt, maar dieren hebben allemaal een eigen territorium dat wordt verdedigd tegen soortgenoten.

Delen met andere diersoorten

Boeroendoeks kunnen het beste alleen gehuisvest worden. In de paartijd kunnen twee dieren elkaar gehuisvest worden. Sommige boeroendoeks kunnen samen met vogels gehuisvest worden, maar dat gaat niet altijd goed.