Huisvesting Boeroendoek

Omheining

Boeroendoeks kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Voor de huisvesting in huis zijn binnenvolières geschikt. Een andere mogelijkheid is een grote glazen bak met een metalen kooi erop. De wanden van het buitenverblijf kunnen bestaan uit gaas, steen, glas, hout of ander stevig materiaal. Let wel op dat de dieren het materiaal niet kapot kunnen knagen. Boeroendoeks hebben een deel nodig waar de dieren beschutting kunnen vinden tegen regen en wind. Het onderste gedeelte van het verblijf dient dicht gemaakt te worden om tocht te voorkomen. Gebruik niet te veel glas, anders wordt het te warm als de zon in het verblijf schijnt.

Vloer

Op de vloer dient een laag bodembedekking te liggen van minstens 10 cm dik, zoadat de boeroendoek kan graven. Gebruik als bodembedekking rivierzand, hooi en houtsnippers.
Boeroendoeks graven buitenshuis holen. Daarom dient de vloer onder de volière zo gemaakt te worden dat het dier niet kan ontsnappen, bijvoorbeeld door een betonnen vloer of stoeptegels als ondergrond te gebruiken.

Onderhoud en verzorging

Het verblijf van de boeroendoek dient maandelijks schoongemaakt te worden. De toilethoek dient iedere week schoongemaakt te worden. Verwijder dagelijks alle voedselresten die kunnen bederven. Controleer daarbij ook de nestkastjes. De nestkastjes dienen ook één keer per maand schoongemaakt te worden gedurende de lente, zomer en wanneer de jongen gespeend zijn. In de herfst, vlak voor en tijdens de winterslaap dienen de dieren met rust gelaten te worden. Maak de nestkastjes en het verblijf pas weer schoon als het lente is en de dieren uit hun winterslaap zijn. Zorg er wel voor dat er vlak voor de winterslaap genoeg nestmateriaal en voedsel in het verblijf aanwezig is.

Omgeving

Het verblijf van een boeroendoek dient op een rustige plaats gezet te worden. Het is belangrijk dat het verblijf van het dier niet in de buurt van een televisie, radio of computer wordt geplaatst. Dit veroorzaakt stress.

Maten

Boeroendoeks hebben een groot en ruim verblijf nodig. Minimale afmetingen voor het verblijf van een boeroendoek zijn 100 x 50 x 120 cm (l x b x h). Vooral de hoogte is belangrijk, aangezien de dieren graag klimmen en springen. Dieren die in een veel te kleine kooi leven, ontwikkelen allerlei chronische gedragsstoornissen. Boeroendoeks zijn solitaire dieren en kunnen het beste alleen gehouden worden.