Voeding Beo

Dieet

Beo's zijn alleseters, maar hun voedsel dient hoofdzakelijk te bestaan uit vruchten (bessen en fruit). Daarnaast hebben beo´s dierlijke eiwitten nodig in de vorm van meelwormen en andere levende insecten. Ook kwark, mager rundvlees, hondevlokken en insektenvoermengsel kunnen de vogels in hun eiwit behoeft voorzien. Speciaal voor beo's is er kant-en-klaar droogvoer (beoparels), waardoor de hoeveelheid uitwerpselen aanzienlijk wordt verminderd. Maar dit mag niet het enige voedsel voor de vogel vormen. De spijsvertering van de beo is ingesteld op voedingsstoffen die veel water bevatten. Als extra bijvoeding zijn beoparels echter een waardevolle aanvulling op de voeding.

Voedingsschema

Dagelijks schoon drinkwater en vers voedsel.

Voedingsplaats

Het voedsel kan aangeboden worden in de speciale voederbakken die bevestigt zijn aan de tralies van het verblijf. Dit geld hetzelfde voor het drinkwater.

Handopfok

Tot op heden is het slechts zelden gelukt om beo's te kweken. Dat kan komen omdat de geslachten uiterlijk niet te onderscheiden zijn, zodat het moeilijk is om een paart je samen te stellen. Het is ook mogelijk dat met de hand grootgebrachte vogels gericht zijn op mensen en daardoor niet in staat zijn tot een natuurlijke paarvorming. kweken is alleen mogelijk in een ruime volière. Omdat het holenbroeders zijn hebben ze een nestkast nodig met een groot invlieggat, ook de in winkels verkrijgbare nestkasten voor holenduiven en torenvalken zijn geschikt, evenals een uitgeholde boomstam. Belangrijk is dat er aan de nestkast een deurtje zit, waardoor u te allen tijde in het nest kunt komen. Als nestmateriaal dienen dunne takjes. veren, hooi en stro. Voor het grootbrengen van de jongen gebruiken de vogels naast het gewone voedsel hoofdzakelijk levende insecten - tijdens de eerste levensdagen vooral kleine (pas vervelde meelwormen, miereneieren) later ook grotere tot volgroeide krekels.