Individuele identificatie en seksen Boomvalk

Seksen

De bovenzijde van een boomvalk is donker leigrijs. De wangen en keel zijn wit gekleurd. De onderkant van de boomvalk is wit gekleurd met opvallende zwartachtige vlekken, roestbruine "broek" en een duidelijke baardstreep. De snavel is grijs met een donkere punt. De washuid en de poten zijn geel. De iris is donkerbruin. Beide geslachten zijn gelijk gekleurd. Het geslacht is dan ook moeilijk te bepalen. Het vrouwtje is iets groter dan de man. Jonge vogels hebben bruingrijze bovendelen en een lichtbruine onderkant, zonder "broek".
Met de volgende methoden kan het geslacht wel worden bepaald.

  • Endoscopie
  • :
    Bij deze methode brengt de dierenarts de dieren onder narcose en kijkt dan via een dunne snede in de buikwand door een endoscoop (soort buis met vergrotende lenzen) naar de geslachtsorganen. Dit is een zeer betrouwbare methode

  • DNA onderzoek
  • :
    Deze methode is wat diervriendelijker dan de endoscopie. Het enige wat er voor nodig is, is een veer of en paar druppels bloed. Die moeten dan worden opgestuurd. En aan de hand hiervan kan met bijna 100% zekerheid het geslacht vastgesteld worden.

    Identificatie

  • Ringen

  • Alle jonge vogels die bij een kweker geboren zijn, hebben een voetring, waar onder andere het jaar op staat waarin ze geboren zijn. Een vaste voetring mag niet verward worden met een knijpringetje, dat bij volwassen vogels om de poten kan worden gedaan om ze te herkennen tussen gelijkende soortgenoten. Is de vogel niet geringd, dan kan het gaan om een (illegale) import of om een vogel die illegaal gevangen is. Het ontbreken van een ring duidt niet altijd op een illegale activiteit. Wanneer de kweker geen lid is van een vogelvereniging, dan kan hij ook niet over ringen beschikken. In dit geval gaat het doorgaans om een gelegenheids of toevals kweek. Het ringen van een boomvalk moet gebeuren als het dier 10-14 dagen oud is.

  • Chip/transponder

  • Hierbij wordt er een chip onder de huid geplaatst door een dierenarts, deze chip bevat verschillende gegevens om een dier te identificeren en is alleen af te lezen met een speciaal apparaat.