Voortplanting Boomvalk

Koppelen

Tijdens de balts ziet men de vogels hoog in de lucht rondcirkelen waarbij ze plotseling naar beneden duiken en direct weer omhoog schieten. Ze kiezen hun partner zorgvuldig uit en sommige paren blijven jaren bij elkaar. Boomvalken bouwen zelf geen nest, maar betrekken oude nesten van roofvogels, kraaien of duiven in hoog naaldhout. Wanneer in juni de meeste kleine vogels vliegvlugge jongen hebben en het aanbod van vliegende insecten het grootst is, beginnen de boomvalken met broeden. Het voedselaanbod is in die periode erg groot.

Broed

Boomvalken broeden rond juni. Het legsel omvat 2 tot 4 eieren. Het vrouwtje voert de broedt uit terwijl het mannetje voor voedsel zoekt en de wacht houdt. De broedduur is 28 dagen.

Geboorte

De kuikens hebben een cremige veerkleur wanneer ze net uit het ei komen. De onderkant van het lijf heeft een grijzere tint. De nestperiode van de jongen ligt tussen de 28 en 32 dagen.

Zorg voor de jongen

De jongen worden door beide ouders met insecten gevoed, maar grotere prooien worden door het vrouwtje gegeven. Na ongeveer 4 weken verlaten de jongen het nest.