Huisvesting Goudvis

Omheining

Goudvissen worden doorgaans gehuisvest in een kom of aquarium van glas. Wat veel mensen niet weten is dat kommen niet geschikt zijn als huisvesting voor goudvissen. Dit heeft een aantal redenen: De hals van de kom is te nauw. Waardoor er een te klein wateroppervlak is in vergelijking met de hoeveelheid water. Dit veroorzaakt, door een te lage zuurstofuitwisseling, een zuurstof gebrek. Daarnaast is een kom vaak te klein voor de vissen. Goudvissen in de in het wild leven zwemmen lange afstanden. In een ronde kom is het niet mogelijk om deze rechte afstanden te zwemmen en is de goudvis beperkt tot het zwemmen van rondjes. Tenslotte verontreinigt een vissenkom een stuk sneller dan een aquarium. 1 11

Goudvissen kunnen het beste worden gehuisvest in een aquarium van glas. Dit glas is aan elkaar gemaakt m.b.v. siliconenkit.

Vloer

De bodem van het aquarium moet bedekt zijn met grind. De goudvis wordt in zijn natuurlijke omgeving bedreigd door vijanden van bovenaf. Bijvoorbeeld door reigers. Door de bodem van het aquarium te bedekken met grind voelt de goudvis zich meer beschermt tegen deze natuurlijke vijanden. Eerst wordt de bodem bedekt met fijne kiezelsteentjes of grind van 1-3 mm. Deze laag is ongeveer 3 cm en iets oplopend naar de achterkant van het aquarium. Daaroverheen wordt een dun laagje grovere kiezels gestrooid 5-8 mm. Ronde kiezelstenen zijn het beste, zodat de goudvis bij het zoeken naar voer niet zijn mond hieraan kan beschadigen. 11

Zowel het grind als de kom/aquarium worden voor het inrichten van het aquarium gespoeld met schoon water, dus niet met schoonmaakmiddel.

Onderhoud

Waterplanten zijn voor de goudvis onmisbaar voor zowel zuurstof en voedsel als voor de beschutting. Het is nodig om de planten regelmatig te verversen. Regelmatig bijknippen bij het verversen van het water is ook goed.

In een aquarium kan een filter of luchtpomp geplaatst worden voor een betere zuurstofverdeling en het voorkomen van hoge concentraties giftige stoffen. Een binnenfilter met een membraanpomp is geschikt voor een bak die niet langer is dan 80 cm. Grote bakken hebben een waterpompfilter nodig. Een keer per uur moet de gehele inhoud van de bak de filter zijn gepasseerd. Het plaatsen van een filter is een kom niet mogelijk omdat er dan teveel stroming zal ontstaan. Daarom kan er in een kom beter een zuurstofschelp en een mini oxidator geplaatst worden. De zuurstofschelp absorbeert de afvalstoffen en de oxidator geeft direct zuurstof in het water.

Om watervergiftiging te voorkomen is het nodig om regelmatig het water te verversen. Per vis moet er ongeveer 2 liter water per 14 dagen ververst worden. Haal per keer niet meer dan 1/3 van het aquarium leeg. Haal het water uit het aquarium met behulp van een slangetje. Dit wordt dan als het ware een soort stofzuigertje, waarmee het vuil van de bodem verwijderd kan worden. De ramen kunnen met een schuursponsje schoongemaakt worden. Kraanwater bevat minieme deeltjes zware metalen. Deze deeltjes tasten de beschermende slijmlaag van de goudvis aan. Aantasting van deze slijmlaag kan leiden tot het ontstaan van witte stip en schimmel. Door waterbereider toe te voegen worden de zware metalen in het leidingwater geneutraliseerd.18

Goudvissen zijn koudbloedige dieren en heel gevoelig voor plotselinge temperatuurschommelingen. Door het verse water al een dag van tevoren in een emmer klaar te zetten, kan de temperatuur zich aanpassen aan de omgeving.

Omgeving

Zorg er altijd voor dat het aquarium op een volledig vlakke kast, tafel e.d staat. Er komt ongemerkt heel wat gewicht in het aquarium en door druk op een ongelijk oppervlakte kan het glas barsten. Zet het aquarium op een koele plaats en niet direct in het zonlicht. Het zonlicht bevordert de algengroei en kan de temperatuur van het water hoog laten oplopen zodat er te weinig zuurstof in het water overblijft. De optimale watertemperatuur bij goudvissen ligt tussen de 10 en 22 °C. Bij de sluierstaart, een variant op de standaard goudvis, ligt de optimale watertemperatuur hoger, namelijk 22-24 °C. Het dier is bij deze temperatuur namelijk actiever. Om het water te verwarmen is een verwarmingselement zoals een staafverwarming of een verwarmingskabel nodig. Beide moeten een laag voltage hebben. Voor het aanschaffen kan om advies gevraagd worden bij de dierenspeciaalzaak.

Als het aquarium niet bij een raam staat is kunstmatige verlichting noodzakelijk. Dit kan met verschillende soorten lampen. Halogeen lampen kunnen direct boven het aquarium gehangen worden. Hiervoor worden Tl-buizen met lichtkleuren 21, 22, 31 en 37 gebruikt. Deze lampen worden in een houder boven het aquarium geplaatst. Voor het behoud van de planten is er per liter water 0,5 tot 1 Watt nodig.Door het aquarium af te dekken met een kap, verdampt er minder water en kunnen er geen stofdeeltjes of schadelijke dampen in het water terechtkomen. Het is mogelijk om verscheidene decoraties te plaatsen in het aquarium, maar de vis moet nog voldoende ruimte over houden. Plaats een aantal waterplanten die voldoen als plantaardig voedsel. (zie hoofdstuk voeding)

Bij een pas aangeschaft aquarium wordt het vullen met water bewaard voor het laatst, dus na het inrichten van de bak. Op deze manier is er zo min mogelijk contact tussen het aquariumwater en handen. Het water is dan minder vervuild. Gebruik gewoon leidingwater (niet gechloreerd). Maak de bak een dag van tevoren klaar, want het water moet een dag staan om op temperatuur te komen.

Watersamenstelling:
Met een aantal verschillende tests is het gemakkelijk om thuis de watersamenstelling van het aquariumwater te meten. Dit kan van belang zijn als je wilt weten of het water geschikt is voor de goudvis en het kan oorzaken aantonen van algenplagen of vissensterfte.
Dit zijn de belangrijkste tests:
  • pH:
    Geeft aan hoeveel zuren er in het water zitten. Neutraal water heeft een pH waarde van 7. Een pH waarde lager dan 7 is zuur en een pH waarde boven 7 is basisch. Een pH tussen de 5 en 8 is optimaal voor het aquariumwater van een goudvis.

  • KH (carbonaat hardheid): Geeft aan hoeveel carbonaat (CO3), het hoofdbestanddeel van kalk, er in het water zit. Dit wordt gemeten in °DH (Duitse Hardheid). Kalk neutraliseert een teveel aan zuur. De KH in het water moet minimaal 2 °DH zijn, zodat het water niet te zuur is. De optimale KH ligt tussen de 6 °DH en 10 °DH

  • GH (Totale hardheid): Geeft aan hoeveel Calcium en Magnesium er in het water zijn opgelost. GH wordt net als DH gemeten in °DH. Het meten van de GH is vooral belangrijk voor het welzijn van dieren en planten. De minimale GH is net als bij KH 2 °DH en de optimale waarde ligt ook tussen de 6 °DH en 10 °DH.

  • Nitriet en nitraat:
    Nitriet en nitraat zijn afbraak producten, dus moeten in een zo laag mogelijke concentratie in het water voorkomen. De aanwezigheid van nitriet geeft een slecht milieu in het aquarium aan. Als er nitriet in het water aanwezig is leven er anaërobe (zuurstofmijdende) bacteriën. Hier kun je uit opmaken dat het biologisch evenwicht is ontregeld door rottingsbacteriën.Een verhoogde hoeveelheid nitraat in het water betekent niet dat er een slecht milieu in het aquarium is. Nitraat is een tussenproduct van aërobe (zuurstofminnende) bacteriën en valt uiteindelijk uiteen in stikstof en zuurstof. Stikstof en zuurstof worden weer door de planten opgenomen. Een te hoog nitraat gehalte duidt dus op een overschot aan afvalstoffen. Het nitriet gehalte mag maximaal 0,1 mg/l zijn en nitraat 5-10 mg/l.
  • 20 21 22

    Maten

    Een aandachtspunt bij de huisvesting van de goudvis is de grootte van zijn verblijf. Goudvissen zijn beweeglijk en hebben daarom dus veel ruimte nodig. Ze hebben in de regel 1,8 liter water nodig per centimeter lichaamslengte van neus tot staartwortel gemeten. Een kleine goudvis van 4 cm heeft dus al ruim 7 liter water nodig. Per extra vis neemt de benodigde grootte van de aquarium dus toe met het aantal cm lichaamsgrootte per vis. Zo hebben twee vissen met een grootte van 4 cm dus 14 liter water nodig.1

    Ook heel belangrijk, is de grootte van het wateroppervlak. Deze moet ook voldoende groot zijn zodat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is. De minimale afmetingen voor een geschikt goudvissen aquarium zijn: 60 cm lang, 30 cm breed en 30 cm hoog. Hier kunnen dan 6 kleine sluierstaarten in, of 4 iets grotere gewone goudvissen. Voor meer of grotere vissen of meerdere en grotere planten is een groter aquarium nodig.11