Huisvesting Valkparkiet

Omheining

Een metalen kooi met veel horizontale spijlen om te kunnen klimmen.

Vloer

Op de bodem van de kooi is een stofvrije, goed absorberende bodembedekking zoals Corbo (maïskorrel) of beukenhoutsnippers raadzaam. Schelpenzand is ook bruikbaar als bodembedekker, het nadeel is dat de bodem meer onderhoud nodig heeft.

Onderhoud

Dagelijks moet men natuurlijk het voer en water nalopen. Eenmaal per week moet de kooi schoongemaakt worden. Het spreekt voor zich dat de vogel ook dagelijks een portie aandacht nodig heeft, en regelmatig zijn vleugels wil strekken.

Omgeving

De plaats van de kooi is erg belangrijk. Als de vogel te dicht bij het raam of de verwarming staat kan hij door de temperatuurschommelingen in de zogenaamde “huiskamerrui” blijven. Tocht door onder andere open deuren of ramen is vanzelfsprekend ook heel slecht.
Vogeltjes kunnen heel slecht tegen Tefal, het spul wat op pannen zit. De kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Als U in de kamer gaat gourmetten of zo, zet dan de kooi weg

In de kooi moeten ook stevige stokken en ruime voerbakken (anders beschadigd de kuif) zitten. Het is slim om naast de stokken die al in de kooi zitten ook nog een speciale stok voor het slijten van de nagels te bevestigen. Deze stok is wat afwijkend van diameter waardoor de poten soepel blijven. Omdat de pootjes de stok niet kunnen omspannen slijten de nagels. Deze stok is tevens wat ruwer van materiaal zodat de pootjes een soort voetmassage krijgen.

Maten

Wanneer men een stelletje in een kooi houdt dient deze ruim genoeg te zjin. Valkparkieten ontspannen zich door hun vleugels en staart te strekken. Ze mogen op deze manier natuurlijk niet hun vederpak beschadigen dus is een ruime kooi wel een vereiste.
De minimale maat voor 2 valkparkieten is 80 x 60 x 80 cm.