Huisvesting Duif

Omheining

Een hok van grenen of vurenhout is het prettigst voor duiven. Vaak worden er gebakken dakpannen gebruikt ipv golfplaten of betonpannen. De temperatuur is dan goed te regelen in het hok. Zorg dat er voldoende geventileerd kan worden via het plafond, anders kan er tocht ontstaan.
Men kan ook een hok maken van steen. Dit kan heel goed mits de binnenzijden goed zijn geisoleerd en is voorzien van een vochtabsorberende wandafwerking.

Vloer

De binnenvloer van een goed gebouwd duivenhok moet uit één stuk bestaan zonder naden waarin vuil en vocht blijft zitten. De eventuele naden kunt u dicht smeren met (staal) plamuur. Ook mag de vloer niet water afstotend zijn. Berkentriplex voldoet zeer goed.

Onderhoud

Omdat ziekteverwekkende kiemen zich kunnen handhaven en vermeerderen in vuil en zo de duiven kunnen besmetten, moet het duivenhok regelmatig worden schoongemaakt. De ontlasting van de duiven wordt met behulp van een krabber van de vloer, de zitschapjes en uit de broedhokjes gekrabd.
Een goede hygiene kan veel ellende voorkomen. Ook via drinkwater kunnen ziekten worden overgegeven, daaarom dienen ze niet alleen dagelijks ververst te worden maar ook regelmatig met een borstel worden schoonmaakt. Natuurlijk moeten ook de etensbakken zo nu en dan een grondige schoonmaakbeurt krijgen en ook de manden waarin de duiven worden vervoerd.

Omgeving

De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! De huisvesting moet dan ook voldoende beschutting hebben tegen kou en vocht.

Maten

Een koppel duiven heeft 1 m3 nodig. Om jongen te kweken, zijn broekhokken nodig. De afmetingen hiervoor zijn meestal 80x40x40cm (LxBxH).