Voeding Grasparkiet

Dieet

Zaden

Gemengd zaad is het belangrijkste uit de voeding. Voor grasparkieten bestaat voornamelijk uit:

  • Witzaad (normaal gezien kanariezaad) 80%
  • Witte of gele millet 20%

Aan het bovenstaande mengsel mag men nog 5% gebroken haver toevoegen. Voor een goede rui kan men deze zaadmengsel aanvullen met lijnzaad of negerzaad. Ook het verenpak krijgt hierdoor een schitterende glans. Voorts kan men over dit zaadmengsel levertraan geven (ongeveer 4-5 druppel per kilo zaad) met een mespuntje gistpoeder. Laat dit wel 12 uur trekken in het zaad. In handelszaken zijn goede zaadmengsels te krijgen.

Het is van belang altijd een bakje grit aan te bieden. Hier eet de vogel naar behoefte van en vermaalt zo de zaadjes in zijn maag.

Tros gierst

Tros gierst is gezond en de vogels zijn er verzot op. Ook bij zieke vogels komt dat goed van pas, ze zullen dan sneller geneigd zijn om te eten. 2 takjes per week is meer dan voldoende.

Nutrientenbehoefte

In de kooi kan een kalkblokje worden opgehangen. Men kan het beste kiezen voor een blokje met toevoeging van jodium. Als de parkiet dit niet krijgt zou hij een schildklierafwijking kunnen krijgen.

Voedingsschema

Dagelijks nieuw voer en vers water.

Voedingsplaats

Het voer en het water wordt aangeboden in de bakjes die bevestigt zijn in de kooi.

Handopfok

Het tam maken

Een jong parkietje (van een week of zes) is tam te maken. Laat hem vanuit de kooi op de vinger stappen door boven de poten zachtjes tegen zijn borst te duwen. Probeer hem hierna over te laten stappen op een andere vinger en ga zo een poosje door. Met geduld bereikt men heel wat. Vliegt hij eraf, zet hem dan voorzichtig op de vinger en probeer het opnieuw. Laat hem uit zichzelf weer in de kooi gaan. Jong geleerd is oud gedaan! Besteed veel aandacht aan de jonge vogel als men deze tam wilt maken. Twee of meer parkieten vinden elkaar gezelliger en zullen minder aandacht voor hun verzorger/eigenaar hebben.

Praten

Om een grasparkiet aan het praten te krijgen moet u heel veel geduld hebben en de woordjes vaak herhalen. Stelt u zich er niet te veel van voor. De ene vogel leert beter dan de ander. Met een goede verzorging kunt u vele jaren plezier van uw grasparkiet hebben.