Huisvesting Kanarie

Omheining

Kanaries kunnen zowel in een kooi als in een (kamer- of buiten)voliáre.
In een kooi moet de kanarie genoeg bewegingsvrijheid hebben. Rechthoekige kooien bieden de vogel een groter gevoel van veiligheid. In een voliáre wordt beplanting wel op prijs gesteld, maar het draagt op zich niet bij aan het welzijn van de dieren.
De tralies kunnen voor een kanarie zowel horizontaal als verticaal zijn.

Vloer

Je kan verschillende materialen gebruiken als bodembedekking in een kanarie kooi, hieronder staan een paar voorbeelden:

Kattenbakkorrels
Deze hebben als voordeel dat het een zeer hoog absorptievermogen heeft. Je bodem blijft droog, de geur is neutraal en als de vogels er van eten kan het geen kwaad, omdat het in de maag verpulverd. Het vogelverblijf wordt er wel erg stoffig van sommige soorten Als je vogels binnenhoudt moet je hier wel rekening mee houden.

Rivierzand
Rivierzand neemt geen vocht op, als de bodem eenmaal vochtig is blijft het ook vochtig en daarmee is het een ideale voedingsbodem voor allerlei ziektekiemen. Ook zitten er ronde steentjes in die de vogel opneemt om het voedsel in de spiermaag beter te vermalen. De vogel dient scherpe maagkiezel te hebben heeft dus niets aan de ronde steentjes.

Houtkrullen
Houtkrullen worden in de pluimveewereld veel gebruikt. Het absorptievermogen is goed, hoewel in de praktijk gebleken is, dat er ook schimmelvorming kan ontstaan en dan zitten we in de gevaarlijke zone. Je moet ook zorgen dat je niet geïmpregneerde houtkrullen koopt.

Basic Micro
Basic Micro is een goede bodembedekking voor vogels, kleine knaagdieren en reptielen. Het is gemaakt van gedroogde, gestripte maïskolven zonder enige toevoegingen. Het is een natuurlijk product, biologisch afbreekbaar en veilig voor dieren.
Het absorbeert vocht goed, en het is vrijwel stofvrij

Roosters
Veel vogelliefhebbers houden hun vogels op gaasbodems, zonder dat de dieren hier last van hebben. Het grote voordeel is dat de ontlasting grotendeels door de gaas bodem valt en dus niet meer in de kooi ligt. De gaasbodems moeten natuurlijk wel van stevig gaas zijn en regelmatig schoongemaakt worden

Schelpenzand
Heeft ook nauwelijks absorptievermogen, en blijf dus ook altijd vochtig. en daarmee is het een ideale voedingsbodem voor allerlei ziektekiemen.

Onderhoud

Het is verstandig om de kooi, inclusief de zitstokken, iedere week schoon te maken..
Je kunt je verblijven schoonmaken met Halamid. De tralies moeten ook goed te reinigen zijn.
De Halamid moet je 20 minuten laten intrekken en daarna goed afspoelen
Als je het zo doet, dood je zeker de bacteriën in je hok. Als je dit wil gaan gebruiken, moet je wel uitkijken, en van tevoren de gebruiksaanwijzing goed lezen. Het kan namelijk schadelijk voor je gezondheid zijn, bij aanraking met de huid en bij opname door de mond veroorzaakt het brandwonden. Er is gevaar voor ernstig oogletsel, en je moet ook niet roken of eten bij gebruik. Dus als ik het gebruik dan trek ik handschoenen aan en als het toch nog op je handen komt moet je het gelijk afspoelen.

Omgeving

Kanaries kunnen zowel in een kooi als in een (kamer- of buiten)voliere.
Je kan een kooi het beste ergens bovenop zetten, niet te dicht bij de grond. Een vogel heeft er een hekel aan als een levend wezen, dus ook een mens, zich boven hem bevindt. Vanuit een hogere positie kan hij alles overzien en zal zich prettig voelen.
Zet de kooi nooit voor het raam of voor de verwarming, als je dit toch doet kan de kanarie “stokrui” krijgen. Dit betekent dat de vogel steeds een paar veren verliest en stopt met zingen. Zet de kooi ook nooit te dicht bij een tv toestel. Een kanarie kan ook niet goed tegen kunstlicht (dit zijn lampen), het is daarom verstandig om ‘s avonds de kooi af te dekken met een handdoek. Ook moet een verblijf goed geventileerd zijn.

Maten

De minimale afmetingen voor en kanariekooi zijn 40 x 30 x 30 cm en heeft zitstokken in verschillende diktes. Kanaries vliegen graag en goed en moeten daarom vrij kunnen vliegen, een grotere kooi is dus eigenlijk wel gewenst om het welzijn van het dier te bevorderen In de kooi moeten ze van de ene op de andere zitstok kunnen springen. De kanarie moet de stok goed kunnen vast grijpen: ongeveer 12 mm in doorsnee voldoet in de praktijk het beste.
De onderlinge ruimte tussen de tralies dient 10 á 12 mm te bedragen. De tralies kunnen voor een kanarie zowel horizontaal als verticaal zijn.
De beste afmeting van een nestkastje zijn 20 x 20 x 30 cm met een opening van ongeveer 6 cm.