Voortplanting Tamme Rat

Koppelen

Ratten kunnen al met vijf tot zes weken oud geslachtsrijp zijn, maar nog lang niet voldoende uitgegroeid om een nest jongen succesvol groot te brengen. Wacht met koppelen tot de ratten 4 maanden oud zijn en het vrouwtje een minimaal gewicht van 250 graam heeft. Zet altijd het vrouwtje in de kooi van het mannetje. Wanneer het vrouwtje paringsbereid is, gaat ze plat op haar buik liggen, met haar kop en achterste omhoog en gaat met haar oren flapperen. Op dat moment mag het mannetje haar dekken. Lukt het koppelen op deze manier niet, dan kan je het vrouwtje in een klein kooitje in het verblijf van het mannetje gezet worden, zodat ze elkaar goed kunnen zien en ruiken. Na ongeveer 24 uur kunnen de dieren bij elkaar losgelaten worden. Dat zal dan in de meeste gevallen geen problemen meer opleveren.

Dekking

Een tamme rat is eens in de 4 á 5 dagen bronstig. Tijdens de paring bestijgt het mannetje het vrouwtje vele malen achter elkaar, omdat het vrouwtje van enkele keren niet zwanger raakt. Tussendoor wast het mannetje zich uitgebreid en af en toe eet het dier wat.

Het advies is om het mannetje en vrouwtje ongeveer tien dagen bij elkaar te laten zitten. Als het goed is, is in deze periode het vrouwtje tweemaal vruchtbaar en is de slagingskans het grootst.

Dracht

De draagtijd van een tamme rat duurt ongeveer 21 tot 24 dagen. In die periode heeft het vrouwtje vooral rust nodig. Na een week of twee wordt het vrouwtje al dikker. Het is beter om haar dan niet meer op te tillen. Geef haar een liksteen voor extra zouten en mineralen.

Geboorte

Jonge ratjes worden doorgaans in een snel tempo geboren. Het vrouwtje regelt het allemaal zelf: ze maakt de vliezen kapot, bijt de navelstreng door, eet de nageboorte op en likt de jongen schoon en droog. Gemiddeld worden er 8 tot 12 jongen geboren. Het geboortegewicht van de jongen ligt rond de 4 gram. De jongen worden naakt en volstrekt hulpeloos geboren, met de oogjes nog dicht.

Zorg voor de jongen

Na 2 weken gaan de oogjes open en beginnen de jongen de omgeving al een beetje te verkennen. Ze hebben al een kort vachtje en tekening en kleur zijn al duidelijk te herkennen. Als ze 4 tot 5 weken zijn, hebben ze hun moeder niet meer nodig en kunnen ze van haar gescheiden worden. Daarnaast kunnen zij vanaf vijf weken ook al geslachtsrijp zijn en is een scheiding ook om deze reden verstandig.

untitled