Gedrag Tamme Rat

Basisgedrag

Goed gesocialiseerde ratten bijten zelden, maar hebben wel veel aandacht nodig om te voorkomend dat de dieren vereenzamen en gedragsstoornissen ontwikkelen. Ratten zijn echte groepsdieren. De dieren leven van nature in familiegroepen die hun woongebied verdedigen tegen vreemdelingen. Ratten voorzien hun territorium van geuren door het uitzetten van urinesporen of door met de zijkant van hun lichaam, waar geurklieren zitten, ergens tegenaan te wrijven. Familieleden herkennen elkaar aan hun geur en versterken de onderlinge band door elkaars vacht te verzorgen. Ratten communiceren met elkaar door middel van geur, lichaamstaal en geluid.

Groepsveranderingen

Het introduceren van een nieuwe rat gaat het beste als het nieuwe dier jong is (maximaal 12 weken). De ratten kunnen het beste op een neutraal terrein bij elkaar gezet worden. Vaak zullen de dieren geen aandacht aan elkaar besteden. Het kan echter ook voorkomen dat de volwassen rat de jonge rat aanvalt. Haal de dieren niet meteen uit elkaar, maar wacht even af wat er gebeurt. Vaak wil de volwassen rat laten zien dat hij de baas is en de jonge rat zal dit ook accepteren. Het introduceren van een nieuwe volwassen rat dient wat zorgvuldiger te gebeuren. Ook nu kunnen de dieren het best op neutraal terrein aan elkaar voorgesteld worden. Kleine ruzies en gevechtjes zijn normaal, hiermee bepalen ze hun nieuwe rangorde. Er kan soms flink gepiept en gekrijst worden maar zolang de dieren elkaar niet verwonden is het niet nodig ze te scheiden. Als de dieren elkaar wel verwonden hoeft dit niet te betekenen dat ze nooit samen kunnen leven. De introductie moet dan op een wat langzamer tempo voortgezet worden. Een ervaren rattenhouder kan hierbij adviseren.

Delen met andere diersoorten

Tamme ratten kunnen beter niet met andere soorten knaagdieren gehouden worden. De kans dat de rat hamsters, muizen en gerbils als prooi beschouwt, is erg groot. Ook ratten en cavia’s gaan niet goed samen. Cavia’s zijn van nature bang voor ratten en zullen zich in hun nabijheid bedreigd voelen.