Voeding Tamme Rat

Dieet

Ratten zijn omnivoren. Naast plantaardig voedsel hebben ze ook behoefte aan dierlijk voedsel. Daarom kan je beter gaan standaard knaagdierenvoer geven, maar speciaal compleet rattenvoer dat te koop is in de dierenspeciaalzaak. Dit voer bevat alle voedingstoffen die een rat nodig heeft. Let goed op dat het voer dierlijke eiwitten bevat. Wanneer dat niet het geval is kan dit basisvoer aangevuld worden met hondenbrokken.

Het basisvoer dient elke dag aangevuld te worden met wat vers fruit en groente. Geef geen koolsoorten, uien, rauwe bonen, rauwe aardappel, groene delen van wortel en tomaat. Voedingsproducten als chips, chocolade, drop, pindakaas en koolzuurhoudende dranken zijn ongeschikt voor ratten. Verder kan het menu van de rat aangevuld worden met stukjes vlees en vis, yoghurt, kattenmelk, jonge kaas, broodkorsten, rijst, pasta, gekookt ei in schil, cornflakes, muesli, vogelzaadjes en crackers. Geef kleine hoeveelheden en haal resten op tijd weg om bederf te voorkomen. Ook zijn er speciale rattensnacks te koop.

Geef elke dag voldoende schoon drinkwater in een waterfles. Een waterbakje is niet handig. De meeste ratten proberen een waterbak namelijk te begraven met als gevolg dat de bodembedekking alle drinkwater absorbeert en de rat zonder water komt te zitten. Een rat drinkt zo’n tien tot twaalf ml per 100 gram lichaamsgewicht per dag.

Nutrientenbehoefte

Wanneer een rat goede, gevarieerde voeding krijgt voorgezet, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten namelijk al in het voedsel. Nutriënten die een rat nodig heeft zijn: eiwitten, vitamine A, B, C, D, E en K, calcium, kalium natrium, magnesium, ijzer en jodium. Deze zijn terug te vinden in het voedsel.

Ratten eten, net als veel andere knaagdieren, regelmatig hun eigen uitwerpselen. Dit wordt coprofagie genoemd. Dit is puur uit noodzaak. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat er namelijk vitamine B12. Door hun ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.

Voedingsplaats en voedingsschema

De hoeveelheid, die een rat van het basisvoer mag hebben, is afhankelijk van de samenstelling en is dus afhankelijk van de desbetreffende fabrikant. Dit ligt tussen de 10 en de 20 gram. Dit is een onderhoudsdosis. Drachtige en zogende ratten hebben, net als opgroeiende ratten, meer nodig. Zij kunnen het beste onbeperkt gevoerd worden. Zo’n 70 tot 80% van het voer dient te bestaan uit basisvoer, 15 t0t 20% uit groente en fruit en 5 tot 10% uit extraatjes.

Dieet handopfok

De volgende informatie recept komt uit een referaat van Archaeopteryx met de titel De rat als huisdier, geschreven door A. Wijnbergen.

De samenstelling van rattenmelk is als volgt: eiwit 9,7%, vet 13% en lactose 3,2%. Dit is goed na te bootsen door het volgende recept:
• 100 ml koffieroom (met 14% vet)
• 1 eiwit
• 1 dessertlepel druivensuiker (dextropur)

De samenstelling, die hiermee bereikt wordt is: 10% eiwit, vet 14% en koolhydraten 2,8%. Dit is volgens het referaat, waar geen druivensuiker werd genoemd in het recept. Deze toevoeging is conform een advies van een dierenarts. In het bovenstaande recept is het percentage koolhydraten hoger door de toevoeging van druivensuiker). Indien je meer informatie wil over een nauwkeurige samenstelling van rattenmelk, raad ik je aan om het stuk Raising Orphaned Rats van Debbie "The Rat Lady" Ducommun te lezen.

De hoeveelheid ml, die je moet geven per voeding is 5% van het lichaamsgewicht (in grammen). Dus je vermenigvuldigt het lichaamsgewicht van het ratje met 0,05. Bijvoorbeeld het ratje weegt 6 gram, dan geef je 6 x 0,05 = 0,3 ml per voeding. Wanneer het ratje 18 gram weegt, geef je 18 x 0,05 = 0,9 ml.