Gezondheid Gerbil

Gezondheid

Gerbils hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid, mits de dieren goed verzorgd worden. Een gezonde gerbil kijkt helder uit zijn ogen en is levendig. De vacht is glad, zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon. Een zieke gerbil zit vrijwel altijd in elkaar gedoken. De vacht is dof en staat open, alsof deze vochtig is. Het dier heeft een hoge rug, ook tijdens het lopen.

Ziekten

  • Parasieten: De gerbil krabt voortdurend in de vacht en heeft een korstige huid. Dit wordt veroorzaakt door mijten of luizen, die mogelijk door pas aangekochte gerbils uit onhygiënische groepen meegebracht kunnen zijn.


  • Verkoudheid: De gerbil moet niezen en/of hoesten. Verkoudheid is vaak het gevolg van tocht of vochtigheid. Ook stoffig of vuil strooisel kan allergische prikkeling van de ademwegen en ogen veroorzaken, vooral als er geen goede ventilatie is. Bij ernstige ademhalingsmoeilijkheden bestaat de kans dat de gerbil longontsteking heeft.


  • Diarree: gerbil laat een brijachtige ontlasting achter, heeft een vervuild en vochtig achterlijf en gebrek aan eetlust. Vaak is diarree het gevolg van onjuiste voeding. Het kan echter ook het eerste symptoom zijn van een ernstige infectie.


  • Ziekte van Tyzzer: De gerbil is lusteloos, heeft een verminderde eetlust, een ruwe vacht en vaak is sterfte het gevolg. De ziekte van Tyzzer behoort tot de gevaarlijkste gerbilziektes. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus Piliformus. De gerbil zelf kan al lange tijd de drager van de bacterie zijn zonder de ziekteverschijnselen te vertonen. Plotseling, bijvoorbeeld door stress, wordt de ziekte acuut.


  • Wormen: De gerbil vermagert en wordt onvruchtbaar. De meelmijt kan de tussengastheer zijn. Daarom dient er voortdurend gelet worden op een goede kwaliteit van het voer.


  • Krampaanvallen: De gerbil maakt opeens een versteende indruk, beweegt ongecoördineerd of ligt plotseling bewegingloos op de bodem van de kooi terwijl het dier licht schokt. Na een paar minuten is de gerbil weer zichzelf. Er is geen duidelijke oorzaak. Allerlei foklijnen blijken gevoelig te zijn voor dit soort epileptische aanvallen.


  • Beroerte: Plotselinge verlamming. Vooral oudere gerbils worden vaak door deze aandoening getroffen. In veel gevallen overleeft de gerbil de beroerte niet. Is dat echter wel het geval, dan herstellen de gerbils vaak snel en kunnen de dieren zich ook weer normaal bewegen.


  • Tumoren: Gerbils met tumoren vermageren en er zijn zichtbare of tastbare knobbels of zwellingen. Uitwendige tumoren kunnen worden geopereerd. Bij andere tumoren is het vaak nodig om het dier in te laten slapen, om onnodig lijden te voorkomen.