Voortplanting Fret

Koppelen

Twee tot vier weken na het begin van de vulvazwelling (de huid rondom de vagina wordt dikker) kan het moertje gedekt worden. Wanneer een ram en een moertje bij elkaar worden gezet zal het moertje de ram uitdagen. Dit duurt ongeveer twintig minuten.

In het begin van de loopsheid van het moertje kan het zijn dat het moertje kieskeurig is en zich niet meteen laat dekken. Wanneer de ram haar dan bij het nekvel pakt zal ze proberen weg te rollen. Naar mate de loopsheid verder vordert zal ze meer bereid zijn om zich te laten dekken. Als ze zich niet laat dekken zou ze doodbloeden.
De paring van fretten kan soms wel drie uur duren. Het moertje heeft namelijk veel contact met de ram nodig om te ovuleren. Het mannetje daarentegen loost meerdere keren een klein beetje zaad. De zaadcellen van een ram hebben een levensduur van ongeveer 160 uur.
Wanneer het moertje gedekt is zal ze proberen onder de ram uit te komen.
Wanneer de dekking over is moeten de ram en het moertje gescheiden worden.

Laat het moertje niet dekken wanneer ze nog geen negen maanden oud is. Wanneer ze te jong is , is ze nog niet klaar voor het moederschap.
.

Dracht

Een drachtig vrouwtje moet u gescheiden houden van het mannetje.
De dracht duurt 42 dagen.
Ongeveer drie weken na de dekking verliest het moertje haar vacht. Hier komt een dunne korte pels voor in de plaats. Zo kan ze bij de geboorte haar jongen beter warm houden. Vanaf twee weken voor de geboorte begint het moertje ander gedrag te vertonen. Ze zal dan een andere fret of een mens gaan bemoederen. Ze volgt het de fret of persoon overal en probeert het te likken.
Maak voor de aankomende moeder geen plekje om haar jongen te verzorgen. Ze zal zelf het beste plekje uitzoeken. Ongeveer 48 uur voor de bevalling is het moertje echt rustig. Wanneer ze bijna gaat bevallen wordt ze erg opgewonden en aanhankelijk.

Geboorte

Wanneer de eerste weeën komen, komt er een bruine afscheiding uit de vulva. Eerst komen de jonge fretjes die afgestorven zijn in het laatste stadium van de dracht. Het kan daarom zijn dat het lange tijd duurt voordat de eerste levende pups geboren worden. Wanneer er geen afgestorven pups zijn, komen de levende pups er meteen uit.
De weeën komen in golven die elkaar steeds sneller opvolgen. Wanneer een pup in de juiste positie ligt om eruit te komen zijn de weeën op zijn sterkst.
Wanneer er een eenling of een tweeling geboren wordt kan dat problemen opleveren. Deze pups zijn groter dan pups uit een nestje met meerdere pups. Gemiddeld worden er acht pups per nestje geboren. Na de geboorte zal de moeder de pups schoonlikken en de nageboorte opeten. Door het likken wordt de spijsvertering gestimuleerd.

Zorg voor de jongen

Wanneer de pups geboren zijn zullen ze van zich laten horen door te piepen. Dit doen ze omdat ze het koud hebben. De pups zijn de eerste drie dagen namelijk niet in staat zelf hun lichaamstemperatuur te regelen. Wanneer de moeder haar pups hoor zal ze naar hen toe gaan om ze warm te houden.

De moeder laat de pups niet drinken voordat het hele nestje ter wereld is gekomen. De pups kunnen twaalf uur zonder moedermelk. De eerste weken drinken ze elke twee uur bij de moeder.

De moeder heeft de neiging om haar pups regelmatig naar een andere plaats te slepen. Dit is niet goed voor de pups. Laat de moeder niet door het hele huis lopen zodat ze veel met de pups kan gaan slepen.
Wanneer je probeert bij de pups te komen en de moeder probeert je weg te jagen, blijf dan ook uit de buurt. Als je haar niet met rust laat kan het gebeuren dat ze haar jongen doodt.

Wanneer er meerdere moeders zijn, zullen alle vrouwtjes voor de pups zorgen.