Gezondheid Dwerghamster

Gezondheid

Dwerghamsters hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid, mits de dieren goed verzorgd worden. Een gezonde dwerghamster kijkt helder uit zijn ogen en is levendig. De vacht is glad, zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon. Een zieke dwerghamster zit vrijwel altijd in elkaar gedoken. De vacht is dof en staat open, alsof deze vochtig is. Het dier heeft een hoge rug, ook tijdens het lopen.

Ziekten

  • Verkoudheid en longontsteking: Tocht is één van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid en longontsteking. Hamsters kunnen kou redelijk verdragen, maar kou in combinatie met vocht leidt eveneens tot verkoudheid. Bij verkoudheid niest de dwerghamster en het dier krijgt een natte neus. Als de verkoudheid ernstiger wordt, gaat het dier reutelend ademen en komt er veel meer nattigheid uit de neus. In dat geval kan het dier het best naar de dierenarts gebracht worden. Een dwerghamster met verkoudheid of longontsteking dient in een tochtvrije, warme ruimte gehouden te worden (22 tot 25°C).


  • Diarree: Diarree ontstaat meestal door verkeerde voeding, soms in combinatie met tocht of vocht. Veel gevallen van diarree worden veroorzaakt door het geven van teveel vochtrijk voedsel. Bedorven voedsel of vervuild drinkwater kunnen ook een oorzaak zijn. Wanneer de dwerghamster last krijgt van diarree, dienen alle vochthoudende voedingsmiddelen direct uit het verblijf verwijderd te worden. Geef het dier uitsluitend droog brood, gekookte rijst of knäckebröd. De dwerghamster dient te kunnen beschikken over voldoende vers drinkwater. De bodembedekking en het nestmateriaal dienen twee keer per dag verschoond te worden. Zodra de dwerghamster weer helemaal beter is, dient het verblijf goed ontsmet te worden.


  • Natte staart: Een ernstige vorm van diarree wordt veroorzaakt door de E coli-bacterie. De meeste hamsters overlijden binnen 48 uur. Hamsters die aan deze ziekte lijden, hebben voortdurend een natte staart en anus. De dieren willen niet eten en zijn lusteloos. Normaal komt de E coli-bacterie in geringe hoeveelheid voor in de darm van kleine knaagdieren. In geval van verminderde weerstand of stress kan de bacterie plotseling actief worden. Wanneer de dwerghamster een natte staart heeft, kan het beste direct naar de dierenarts gegaan worden.


  • Olifantstanden: Knaagdieren hebben tanden die altijd doorgroeien. Door het vele knagen slijten de tanden vanzelf af. Doordat de tanden van de onder- en bovenkaak normaal gesproken op elkaar staan, groeien deze niet te snel. Wanneer een tand scheef staat, kan deze door blijven groeien. Met zo’n lange tand kan het dier niet meer eten en zal uiteindelijk aan hongerdood sterven. Als het dier slecht eet, dient eerst zijn bek gecontroleerd te worden. Heeft de dwerghamster een olifantstand, dan kan de dierenarts die afknippen. De kans op olifantstanden kan verminderd worden door voldoende knaagmateriaal in de kooi te leggen.


  • Huidschimmel: Soms kunnen knaagdieren last hebben van huidschimmel. Aan de oren of neus zitten kleine schilfertjes. Huidschimmel is vrij besmettelijk voor mens en dier, maar eenvoudig te behandelen.


  • Huidproblemen: Huidproblemen zijn te herkennen aan jeuk, krabben, kale plekken, roodheid of irritatie van de huid, schilfers, korstjes en kleine wondjes. Oorzaken zijn parasieten, een te eiwitrijk dieet of een allergie voor iets in het voer of omgeving.