Huisvesting Cavia

Omheining

De meest gebruikte kooi voor de huisvesting van cavia's is een plastic bak met daarop een kap van metalen tralies. De hoogte van de onderbak dient wel hoog genoeg te zijn. Dit voorkomt dat de cavia zaagsel en hooi de kooi uit gooit. Ook biedt een hoge rand betere bescherming tegen tocht langs de vloer. In principe hoeft er geen deksel op de kooi. Cavia's kunnen namelijk niet klimmen of springen. Wanneer er echter andere huisdieren in de buurt zijn, zoals hond of kat, is het beter om wel een deksel te gebruiken.
In de zomer kunnen cavia's ook buiten gehouden worden. Voor een permanent buitenverblijf is een ren met een overdekt gedeelte of een konijnenhok zeer geschikt. Wanneer de temperatuur onder de 15 graden zakt moeten de cavia's naar binnen.
Oude aquaria of glazen bakken zijn ongeschikt als caviaverblijf, wegens gebrek aan ventilatie.

Vloer

Gebruik een goed absorberende en stofvrije bodembedekking. Geschikte bodembedekkers zijn houtkrullen, hennepstro, kranten- en papiersnippers en kattenbakkorrels (geen grit, dit bevat te veel stof). De kattenbakkorrels kunnen gebruikt worden voor de toilethoek in het verblijf. Zaagsel is absoluut ongeschikt. Dit bevat teveel stof, wat slecht is voor de gezondheid van de cavia. Ook dient er altijd voldoende nestmateriaal in het verblijf aanwezig te zijn, zoals hooi. Hier maakt de cavia een nest van.

Onderhoud en Verzorging

Het verblijf dient minstens één keer per week helemaal schoongemaakt te worden. Cavia’s zijn geen zindelijke dieren. Urine en uitwerpselen liggen door het hele verblijf. Was dan ook het voerbakje en de waterfles af. Het drinkwater dient dagelijks ververst te worden. Ook etensresten die kunnen bederven, zoals stukjes groente, dienen dagelijks weggehaald te worden. Controleer ook of er voldoende knaag- en nestmateriaal aanwezig is in het verblijf en vul dit eventueel aan als dat nodig is.

Cavia’s kunnen last hebben van te lange nagels. Dit is hinderlijk voor het dier en kan heel pijnlijk worden als de nagels inscheuren of afbreken. Om dit te voorkomen, dienen de nagels regelmatig gecontroleerd te worden. Zijn de nagels te lang, knip deze dan korter met een speciale nageltang voor dieren. Blijf hierbij ver van ‘het leven’ (het bloedvat dat de nagel voedt). Bij cavia’s met lichte nagels is dit bloedvat goed te zien. Het is te herkennen aan een donker streepje in de nagel. Knip een paar millimeter voorbij het punt waar het bloedvat ophoudt. Bij cavia’s met donkere nagels is het bloedvat niet te zien en dient ingeschat te worden waar de nagel afgeknipt dient te worden. Het beste kan dit voor het eerst gedaan worden door iemand die weet waar geknipt moet worden, bijvoorbeeld de dierenarts. Wanneer toch verkeerd geknipt wordt, gaat de nagel bloeden. Het bloeden kan dan gestelpt worden door een doekje (dat niet pluist) tegen de nagel aan te drukken.

Kortharige en borstelharige cavia’s hebben geen vachtverzorging nodig. Langharige cavia’s wel. Klitvorming en vervilting van de vacht dienen voorkomen te worden. Borstel het dier daarom dagelijks met een kleine borstel. Trek niet hard aan de vacht (de huid is gevoelig), maar werk de vacht plukje voor plukje door. Klitten dienen eruit geknipt te worden. Wordt de vacht te lang, dan kan deze korter geknipt worden.

Omgeving

Een goed caviaverblijf dient allereerst droog en tochtvrij te zijn, maar dient wel een goede ventilatie te hebben. Cavia’s houden van gezelschap. De huiskamer is daarom een geschikte plaats. De optimale omgevingstemperatuur voor de cavia bedraagt 18-24°C bij een relatieve luchtvochtigheid van 40-70%.

Maten

Cavia's zijn sociale dieren die bij voorkeur met twee of meer dieren samen gehuisvest worden (zie hoofdstuk Gedrag). De minimale afmetingen voor een verblijf voor één of twee cavia's zijn 100 x 50 x 30 cm (l x b x h), maar liever wat groter zodat er ruimte is voor bijvoorbeeld een huisje. Voor een groepje cavia's dient de kooi groter te zijn.