Coeliakie bij klauwaapjes

15februari2006
Bron: veldmuisdesign.nl; zoo nutrition news, special issue 3
Niet alleen mensen, maar ook klauwapen, Callitrichidae, kunnen allergisch voor gluten zijn.
De gezonde dunne darmwand heeft darmvlokken en plooien, waardoor de oppervlakte zeer vergroot is en voedingstoffen goed opgenomen kunnen worden. De darmvlokken maken verteringsenzymen, die zorgen voor de vertering van het voedsel.
Bij Coeliakie wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd (vlokatrofie), en op den duur verdwijnen de darmvlokken en plooien. Dit wordt veroorzaakt door gliadine, een bestanddeel dat voorkomt in gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de graansoorten tarwe, rogge, haver, gerst, mout en spelt; van haver is niet aangetoond dat het gluten bevat.

Een verminderd vermogen om voedingstoffen op te nemen en daardoor een tekort aan voedingsstoffen zijn dan het gevolg. Door het verstoorde verteringsproces kunnen chronische diarree of juist een dikke stinkende ontlasting en verstopping ontstaan.

Om klachten te voorkomen of te bestrijden is een strikt glutenvrij dieet noodzakelijk. Dankzij dit dieet herstelt het dunne-darmslijmvlies zich en na verloop van tijd (variërend van enkele maanden tot een jaar) kan de dunne darm alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft weer opnemen.

Voedingsstoffen die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet zijn o.a.: groente, peulvruchten, noten, vlees, vis, Nederlandse kaas, melk, yoghurt en eieren.