Labyrintvissen gezond houden

16september2005
EZNC
Ook sterke en gezonde vissen kunnen ziekten bij zich dragen. Ze worden zelf dan niet ziek, maar dragen de ziekte wel over aan andere vissen.
Wanneer men nieuwe vissen wil introduceren in het aquarium is het verstandig om deze eerst in een quarantainebak te plaatsen. Als quarantainebak kan een klein aquarium gebruikt worden, dat aan alle eisen van de vissen dient te voldoen. Wanneer de vissen geen ziekten vertonen, kunnen ze bij de andere vissen geïntroduceerd worden na een paar dagen. Twee voorkomende ziekten zijn Zandstip en huidverzweringen.

Bij Zandstip (Oodinium pillularis) is de vis bedekt met aanslag van gelige puntjes, waardoor de schubben fluweelachtig lijken. Vaak wordt bij deze ziekte alleen de kieuwen aangetast. De eerste symptomen ziet men meestal op de transparante vinmembranen of op de schubranden. De vis ademt vak zwaar en hangt aan het oppervlak. Men kan de handelaar om goede medicijnen te vragen. De ziekte is redelijk goed te behandelen met keukenzout. Hiervoor moeten 2 tot maximaal 4 theelepeltjes keukenzout opgelost worden per 10 liter water. Het zout wordt niet afgebroken. Daarom hoef je maar een keer zout iin het water te doen. Wanneer de infectie is verdwenen moet het water steeds gedeeltelijk ververst worden. Hierdoor wordt het zout langzaam weer uit het water verwijderd.

Huidverzweringen die moeilijk zijn te genezen doen zich voor bij labyrintvissen. Ze worden veroorzaakt door metacercaria, een levensstadium van zuigwormen (Trematoda). De ziekte is eigenlijk niet te behandelen. De metacercaria kruipen in het spierweefsel van de vissen en kunnen niet verwijderd worden. Zelfs als het mogelijk was ze te doden zou de vis ziek worden van het soortvreemde eiwit dat bij de afbraak ontstaat. Veel zuigwormen kennen een meervoudige gastheerwisseling, met waterslakken en vissen. Om te voorkomen dat de wormen zich voortplanten, is het zinvol om labyrintvissen te houden in een aquarium zonder slakken.
Meer informatie over labyrintvissen