LTO presenteert wensenlijst

15augustus2006
Bron: AgriHollandNieuws, Nieuwe Oogst
LTO Nederland presenteert over enkele weken een wensenlijst aan de Haagse politiek. Centraal staat de vraag om voldoende ruimte voor het ondernemerschap van boeren en tuinders.
De notitie is bestemd voor de politieke partijen die hun verkiezingsprogramma’s gaan opstellen. Na de verkiezingen van 22 november zal de lijst ook worden aangeboden aan de formateur van de nieuwe regering.
LTO is niet ontevreden met de administratieve lastenverlichting die de huidige regering heeft gerealiseerd. Maar dat beleid moet volgens voorzitter Bart Jan Constandse door het volgende kabinet worden doorgezet. De hervorming van het sociaal stelsel die is doorgevoerd moet leiden tot lagere premies en mag niet in diverse fondsen worden opgepot. Daarnaast moet de fiscale lastendruk verder worden verlicht.

Constandse zit op veel punten op één lijn met de werkgevesorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, maar is geen voorstander van het idee van deze organisaties om het ministerie van LNV samen te voegen met andere departementen. Als tweede agrarisch exporteur in de wereld is het belangrijk dat Nederland op het hoogste niveau wordt vertegenwoordigd in overleggen van de Europese Unie, stelt de LTO-voorman.

In de wensenlijst van LTO-Nederland komt ook een nieuw WTO-akkoord aan de orde. LTO acht het van belang dat de Doha-ronde weer wordt opgepakt. Maar de Nederlandse regering zal zich wel sterk moeten maken voor het bereiken van een evenwichtig akkoord. Het moet leiden tot meer welvaart in de wereld, waarvan ook armere landen profiteren. Het akkoord zal echter ook voldoende perspectief moeten bieden aan de Nederlandse boeren en tuinders.