Cheeta zesling

30juli2014
Bron tekst en foto: burgerszoo.nl
Begin juli had de dierenarts van Koninklijke Burgers' Zoo een bijzondere klus. Hij chipte, ontwormde en sekste zes cheeta jongen. Deze zesling werd eind mei geboren en maakt het goed. Een zesling is al bijzonder, maar dat dit het eerste nest van deze moeder is, maakt het extra bijzonder.
De moeder is zelf ook in Burgers’ geboren, de vader komt uit een dierentuin in Salzburg (Oostenrijk). In het wild leven cheeta’s solitair, de mannetjes en vrouwtjes zoeken elkaar alleen in de paartijd op. Wanneer mannetjes en vrouwtjes in dierentuinen wel gezamenlijk in een verblijf leven bestaat de kans dat ze elkaar meer als broer en zus gaan zien en niet zozeer als partner. In Arnhem zijn er voldoende aparte verblijven voor de cheeta’s. Alleen in de paartijd komen de dieren korte tijd met elkaar in aanraking. Dit lijkt goed te werken. In Burgers’ werd vorig jaar een cheeta drieling geboren, en nu dus een zesling.

De geboorte is een tijd stil gehouden. Verstoring van het kraamverblijf kan in de eerste kritieke weken na de geboorte leiden tot stress bij de moeder. Deze kan haar jongen dan doden. De zesling is goed met rust gelaten. De jongen maken een gezonde, actieve indruk en geen van de welpen loopt achter in de groei. Een worp van zes jongen is ook al bijzonder, de meeste nesten bestaan uit drie of vier welpen.