Oranje bij geboorte

02juli2014
Bron: burgerszoo.nl
Een dag voordat het WK voetbal in Brazilie startte, werd in Koninklijke Burgers' Zoo een jonge brillangoer geboren. Het knaloranje aapje kwam op een heel toepasselijk moment ter wereld.
Het Arnhemse dierenpark is Europese stamboekhouder van deze apensoort. Brillangoeren staan bekend als een moeilijke apensoort om te houden, vanwege hun bijzondere maagdarmstelsel en daardoor specifieke dieet. In Nederland zijn er geen andere dierentuinen waar brillangoeren gehouden worden en in heel Europa zijn de dieren in totaal in slechts zes dierentuinen te zien.
In het wild eten brillangoeren ongeveer twee kilogram voedsel per dag. Iets meer dan de helft bestaat uit jong en ouder blad. De rest bestaat uit onrijpe vruchten, bloesems en nectar. Het rantsoen is suikerarm en zeer vezelrijk. Te veel zoete vruchten verstoren hun maagfauna. Voor een dierentuin zijn het lastige dieren om te voeden. In Burgers’ krijgen de brillangoeren speciale apenbrokken voor blad etende apen. Daarnaast worden groenten en vers blad aangeboden. En in de winter wordt af en toe iets lekkers voor ze geplukt in de Bush.

Jonge brillangoeren zijn knaloranje bij de geboorte. Al na een maand begint de vacht donkerder te worden en na zes maanden verkleuren de dieren richting de volwassen kleur (bruin, grijs of zwart).