Mara op de Pampa

05juni2014
Bron: artis.nl
Op de Pampa in Artis leven de mara's naast vicuna'ss en lama's. De Pampa is dan ook een Zuid-Amerikaans leefgebied. Mara's worden ook wel Patagonische hazen genoemd. Maar deze dieren zijn helemaal geen hazen maar verwanten van de cavia.
Toch lijken ze wel een beetje op hazen: met hun lange poten kunnen ze sprongen maken van wel twee meter ver. De oren zijn groter dan bij de cavia en staan ook rechtop. Mara’s zijn van hoofd tot staart ongeveer 70 cm groot en wegen tussen de 9 en 15 kilogram.
Wanneer de jongen geboren worden zijn ze al goed ontwikkeld. Na de geboorte verblijven de jongen met de rest van de groep dieren in een hol. Tijdens de eerste levensweken wordt alleen melk gedronken maar al snel gaat het jong met de oudere dieren mee grazen en knagen.
De mara groep op de Pampa bestaat nu uit 11 dieren, sinds de geboorte van een jong half mei. De ander dieren op de Pampa vinden het wel interessant zo’n kleine mara. Zowel de volwassen mara’s als de vicuna’s en lama’s volgen het diertje intensief. En hoe ouder het jong wordt, des te meer het op ontdekkingstocht gaat buiten het hol en in het verblijf.

De mara op de foto leeft overigens in een andere dierentuin.