Het geheim van de V-formatie

13februari2014
Bron: wetenschap24.nl
Wanneer vogels in een V-formatie vliegen ziet dit er indrukwekkend uit. De theorie is dat vliegen in deze formatie de vogels zo min mogelijk energie kost, omdat de vogels elkaar uit de wind houden. De koppositie wordt regelmatig gewisseld.
Een groep Franse en Duitse wetenschappers deed zeer nauwkeurig onderzoek bij ibissen die in een V-formatie vlogen en kwam er achter dat de vogels nog veel betere experts in aerodynamica zijn dan verwacht werd. Het onderzoek, wat ook gepubliceerd werd in Nature, werd gedaan bij 14 ibissen die van een sensor waren voorzien. De sensoren maten de positie, de snelheid en de vleugelslag van elke vogel gedurende een vrije vlucht van 43 minuten.

In de V-formatie makende ibissen gebruik van de wervelingen die de directe voorganger produceert. Wanneer een vogel met zijn vleugels naar beneden klapt, duwt hij de lucht naar beneden en creeert zo een werveling. Achter de vogel komt de lucht weer omhoog en nog verder naar achteren weer naar beneden. De werveling ziet er uit als een golf waarin de lucht omhoog en omlaag beweegt. Ibissen zorgen ervoor dat ze met de wervelingen mee bewegen. Ze klappen de vleugel omhoog wanneer de lucht omhoog komt en omlaag wanneer de lokale werveling omlaag stroomt. De vogels timen hun vleugelslag heel precies, tot verbazing van de onderzoekers.

Op de foto een rode ibis.