Devoted

16oktober2013
Bron: news.nationalgeographic.com
Hondeneigenaren weten het allang: een hond kan zoveel vreugde in je leven brengen. Door je te laten lachen, door je gezelschap te houden en door hun onvoorwaardelijke liefde en trouw. Maar sommige honden gaan daar nog iets verder in dan andere honden.
In het boek ‘Devoted’ zijn 38 verhalen verzameld van zulke honden, en van hun bijzondere band met mensen. Zo is daar het verhaal van Jasmine, een hazewindhond die totaal verwaarloost gevonden werd in een schuur. Ze was ondervoed, smerig en overduidelijk mishandeld. De agent die haar vond bracht haar naar een opvangcentrum waar zieke en gewonde (wilde) dieren opgevangen worden. En dat was de redding van Jasmine, maar ook van vele andere dieren. Want nadat ze zelf hersteld was bleek ze een goede moeder voor andere zieke en moederloze dieren. Zo heeft ze gemoederd over puppy’s, jonge vossen, een reekalf, jonge dassen, kuikens, konijntjes, cavia’s en (één van haar favorieten) een gans. Jasmine bood de broodnodige zorg die alleen een dierenmoeder kan bieden. Toen Jasmine overleed, kwamen er van over de hele wereld donaties binnen in haar nagedachtenis. Het opvangcentrum zorgt nog steeds voor dieren, maar moet dat nu zonder de persoonlijke touch van Jasmine doen.
Een ander verhaal gaat over Pearl, een zwarte labrador die in een asiel terecht kwam. Daar zagen ze potentie voor Pearl als blindengeleide hond. Maar tijdens een test bleek ze veel te hyper actief. En dat was nu juist waar het reddingshondenteam naar op zoek was: Search and Rescue Dogs moeten juist maar door willen gaan, rampen houden zich immers niet aan kantoortijden. Samen met haar partner is zij al naar Haïti geweest na de aardbeving in 2010 en ook na de tsunami in Japan in 2011 was dit koppel van de partij.

En zo staan er nog veel meer verhalen in het boek. Over de dove pitbull Luca die juist door haar handicap contact kan maken met kinderen die daar niet zo goed in zijn. En Wilma, die door haar aanwezigheid rust brengt in een gezin met een zwaar gehandicapt kind.

Devoted, Rebecca Asher-Walsh, National Geographic Books.