Koalababy

09januari2013
Bron: planckendael.be
In Planckendael laat sinds kort een koalababy regelmatig even zijn neus zien boven de buidel van mama. De geboorte van deze koala was al zes maanden geleden. Hoe werkt dat nu eigenlijk?
Koala’s zijn buideldieren. Kort na de bevruchting (34 dagen bij koala’s) wordt een zeer onderontwikkelde koalababy geboren. Het diertjes is dan ongeveer 2 cm groot en is naakt, kaal, blind en roze. Toch weet dit mini-koalaatje dan de weg naar de buidel al te vinden. Hier klampt het diertje zich vast aan een tepel en groeit en ontwikkelt zich dan verder. Zes maanden na de geboorte is het jong al zover ontwikkeld dat zich regelmatig even laat zien. Het blijft nog wel in de buidel. Over enkele maanden zal het jong zich verplaatsen naar de rug van de moeder. In eerste instantie dronk de jonge koala alleen melk, maar nu wordt het dier ook gevoerd met een speciale darmbrij van de moeder. Deze bevat bacteriën die nodig zijn in het maagdarmstelsel van de koala om eucalyptusbladeren te kunnen verteren.
Koala’s eten alleen eucalyptusbladeren, maar dan nog niet alle soorten. Ze lusten slechts 100 van de 800 voorkomende eucalyptus soorten. In Planckendael worden ongeveer 30 verschillende soorten eucalyptus gekweekt en gevoerd van mei tot oktober. De rest van het jaar wordt eucalyptusblad ingevoerd vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Koala’s worden niet veel gehouden in dierentuinen. Het zijn moeilijke eters die ook nog eens stressgevoelig zijn. In Europa worden in zeven dierentuinen koala’s gehouden. Planckendael werkt ook mee aan een internationaal fokprogramma. Dit is het achtste jong wat in Planckendael geboren wordt.