Papegaaien kunnen redeneren

22augustus2012
Bron: scientias.nl
Met een interessant experiment hebben onderzoekers aangetoond dat papegaaien net zo goed kunnen redeneren over oorzaak en gevolg als een driejarig kind. Het experiment werd uitgevoerd met grijze roodstaartpapegaaien.
Zes grijze roodstaartpapegaaien tussen de 10 en 35 jaar oud kregen bakjes te zien. In sommige bakjes zat voedsel, andere waren leeg. De onderzoeker schudde met één of beide bakjes en daarna mocht de papegaai een keus uit de bakjes maken. Wanneer met een bakje met voedsel werd geschud rammelde dat en koos de papegaai consequent voor dat bakje. De beloning waren stukjes walnoot, een lekkernij voor de papegaaien die ze niet zo vaak krijgen. Wanneer met een leeg bakje werd geschud (wat niet rammelde), kozen de papegaaien voor het andere bakje. De papegaai beredeneerde dat in dat bakje de beloning moest zitten.

De onderzoekers wilden echter zeker weten dat dat de redenatie was, en niet dat de papegaaien het bakje wat geen geluid maakte vermeed. Er werd nog een experiment opgezet. In dit geval had de onderzoekster om beide polsen een klein luidsprekertje vastgemaakt en dit verborgen in haar mouwen. De speakers waren verbonden met een MP3 speler die het geluid van een walnoot in een bakje kon afspelen. De onderzoeker schudde soms met haar linkerhand een bakje en de luidspreker maakte links het geluid van de rammelende walnoot. Soms schudde ze met haar rechterhand en kwam het geluid van links (en andersom uiteraard). De papegaaien kozen steeds voor het bakje dat het meeste lawaai maakte, maar alleen wanneer het geluid ook van de juiste kant kwam. Dus wanneer het linkse bakje werd geschud en het geluid ook van link kwam. De vogels gingen dus echt op het geluid af.

De onderzoekers beschrijven in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B dat de papegaaien blijkbaar konden beredeneren dat het geluid door voedsel veroorzaakt wordt. En ook in de eerdere proef beredeneerden de papegaaien wanneer een leeg bakje geschud werd, dat het voedsel dan dus in het andere, niet geschudde bakje moest zitten. Dergelijk gedrag is tot op heden enkel bij mensapen gezien. En ook voor mensen is dit gedrag niet geheel vanzelfsprekend. Kinderen van twee jaar kunnen op basis van geluid nog niet beredeneren dat er iets in een doos zit. Pas vanaf drie of vier jaar zijn ze daar toe in staat.