Hoe ademt een manta foetus?

27juni2012
Bron: rsbl.royalsocietypublishing.org
De reuzenmanta is het grootste lid van de roggenfamilie. Reuzenmanta's zijn levendbarend, Omdat het geen zoogdieren zijn hebben de is er geen placenta of navelstreng. Hoe komt de zich ontwikkelende manta foetus dan aan zuurstof?
Reuzenmanta’s zijn zeer indrukwekkend. De roggen kunnen wel zeven meter breed worden en vier meter lang. Niet echt een dier om over het hoofd te zien. Maar er is nog niet veel bekend over de reuzenmanta. Zo zijn manta’s levendbarend maar hebben uiteraard geen placenta of navelstreng. De grote vraag was hoe de foetus aan zuurstof komt. In het Okinawa Churaumi Aquarium in Japan werd een zwangere reuzen manta onderzocht met behulp van een echo. Deze manta was een kleine vier meter breed en woog 400 kilo. Op de echo was duidelijk te zien dat de foetus herhaaldelijk de mond opent en sluit. Uit de vloeistof in de baarmoeder wordt zuurstof gehaald. Deze vorm van ademhaling wordt ook wel buccal pumping of keelademhaling genoemd. Met behulp van de spieren van de keelholte wordt actief water (met zuurstof) naar binnen gezogen en langs de kieuwen geperst.

Na de geboorte verandert dit. De jonge manta gaat dan over op een andere methode van ademhaling. Door te zwemmen met de bek open stroomt het water langs de kieuwspleten. Deze methode wordt ook wel ramventilatie genoemd. Volgens de onderzoekers zou de snelle afname van de grootte van het ademhalingsgat bij jonge reuzenmanta’s wel eens het gevolg van de veranderde manier van ademhalen kunnen zijn. Het artikel met dit onderzoek is gepubliceerd in Biology Letters.