Grootste natuurgebied ter wereld

04april2012
Bron: WNF
Half maart opende het grootste, grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld de poorten. Het gebied beslaat delen van vijf landen en is tien keer groter dan Nederland. Veel bekende Afrikaanse diersoorten vinden hier een veilige plek.
Al sinds 2006 praten de vijf landen (Namibië, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe) over dit ambitieuze natuurbeschermingsproject. Het Kavango-Zambezi Grensoverschrijdend Natuurgebied wordt ook wel kortweg KAZA genoemd. Het Wereld Natuur Fonds en de Peace Parks Foundation zijn nauw betrokken geweest bij de realisatie ervan.
Uiteindelijk werd in 2011 de overeenkomst ondertekend. KAZA verbindt nu 36 al eerder bestaande natuurgebieden en wildreservaten. Er zijn zoveel mogelijk hekken verwijderd. Het wild kan nu zonder barrières zijn migratieroutes volgen. En ook toeristen kunnen zich door het hele park begeven, zonder steeds op grensposten te stuiten. KAZA belooft daarmee een belangrijke bestemming voor ecotoerisme te worden. WNF en Peace Parks verwachten dat de combinatie van natuurbescherming en toerisme een motor van socio-economische ontwikkeling en stabiliteit in de regio zal worden.

Duizenden planten- en diersoorten zijn te zien in KAZA, zoals giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden, cheetah’s, zwarte neushoorns, wilde honden, gnoes en diverse soorten antilopen. Ook de grootste populatie olifanten in Afrika, ruim 300.000 stuks, is er te vinden.
In het park is ook veel bijzondere natuur te vinden zoals de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe, de Caprivi Strip in Namibië, de Okavango Delta in Botswana en het stroomgebied van de machtige Zambezi-rivier. Deze Zambezi rivier vorm de levensader van het KAZA gebied.