Vogels kijken

07maart2012
Bron: beleefdelente.nl, foto Malene Thyssen
Op 1 maart zijn de camera’s van de Vogelbescherming weer aangegaan. De site Beleef de Lente is weer in de lucht en gedurende drie maanden zijn weer verschillende soorten vogels te volgen.
Ruim 1,1 miljoen mensen namen vorig jaar een kijkje op de site. Seizoen 2012 wordt alweer het zesde seizoen dat de Vogelbescherming vogels tijdens het broeden in beeld brengt. Dit jaar zijn er elf soorten vogels die gevolgd kunnen worden. Op de compleet vernieuwde site van Beleef de Lente zijn ze verdeeld in drie ‘werelden’. Bij de trekvogels zijn de ooievaar, de grauwe kiekendief, de lepelaar en de boerenzwaluw te volgen. Bij de stad- en tuinvogels vinden we de ijsvogels, de gierzwaluw, de koolmees en de merel en bij de uilen en roofvogels zijn de oehoe, de steenuil en de slechtvalk te vinden. Op de site wordt door deskundigen uitleg gegeven over de beelden. Welk voedsel wordt naar de jongen gebracht, welke gevaren ondervinden de vogels en wat gebeurt er nu in de nestkast of op het nest.

Nog niet alle camera’s zijn actief. De echte trekvogels zitten nog in Afrika, daar moet nog een maand of twee op gewacht worden. Maar de ooievaar en de oehoe zitten al op hun nest en de eerste ijsvogels is ook al gesignaleerd. De nestkasten van de steenuil en de slechtvalk zijn al geïnspecteerd. Bijzonder dit jaar is de camera in een merelnest. Hoewel merels zeer bekende vogels zijn in de tuin, is toch niet zo bekend hoe het in een merelnest aan toe gaat. En ook de camera in het nest van een grauwe kiekendief is een primeur.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0